Fackfientlig snabbmats-vd väntas bli ny minister

avIsabelle Nordström

NEW YORK. Det kommer att bli Andy Puzder som blir ny arbetsmarknadsminister i Trumps kabinett, enligt uppgifter till amerikanska medier.

Han är en uttalad motståndare till att höja minimilönen.

Nu väntas fackliga företrädare rasa mot beslutet, skriver amerikanska medier.

Under torsdagen kom uppgifter om att Donald Trump väljer Andrew ”Andy” Puzder, 66, till arbetsmarknadsminister, uppger en republikan med insyn i frågan, skriver The Washington Post.

Puzder är vd för ett företag som driver en snabbmatskedja och är en stark kritiker till förslaget att höja minimilönen till 15 dollar i timmen och regeln att fler anställda ska ha möjlighet till övertidsersättning. Han menar att det skulle skada arbetarna genom att restauranger tvingas stänga och att det skulle bli dyrare för kunderna.

Kritisk till Obamareform

Däremot hyllar han automatiseringen i snabbmatsindustrin. Om det blir Puzder tros fackliga företrädare protestera, skriver TT. Han är nämligen en högljudd kritiker av att regeringen inför regleringar för arbetsplatser.

Han är också kritisk till Obamacare, sjukförsäkringsreformen som Obama drev igenom, eftersom han anser att de höga avgifterna leder till att kunderna kan spendera mindre pengar på restauranger.

Utnämns Puzder till arbetsmarknadsminister blir det ytterligare en kampanjsponsor i regeringen. Totalt bidrog Puzder och hustrun med 332 000 dollar, cirka 3 miljoner svenska kronor, till att Trump vann valet, skriver The Washington Post.

Wrestlingmagnat ska leda småföretag

I onsdags Trump valde Linda McMahon, 68, att leda myndigheten för småföretag, SBA. Hon grundade wrestlingorganisationen WWE i slutet på 1970-talet tillsammans med maken Vince, skriver TT.

Trump framhåller att hon hjälpt WWE att växa från "en liten firma med 13 man till ett börsnoterat globalt företag med över 800 anställda".

TRUMPS REGERING

ARTIKELN HANDLAR OM