Misstänkt gick på bio – före dubbelmordet

NYHETER

HUDIKSVALL. Han misstänks för mord på två personer.

Före dubbelmordet gick den nu häktade 20-åringen på bio och såg nya Star Wars-filmen.

– Han var precis som vanligt, säger en anställd på biografen.

1 av 2

I dag häktades den 20-årige man som misstänks för dubbelmordet i Hälsingland. Det var i torsdags kväll som en 71-årig kvinna och en 62-årig man hittades svårt skadade i ett ensligt beläget hus i Råbo norr om Hudiksvall. De avled senare av sina skador.

Strax före klockan 14 i dag fördes den misstänkte dubbelmördaren till tingsrätten i Hudiksvall. Han hade högerhanden i ett stort bandage. Åklagaren hävdar att han skadades i samband med dubbelmordet. Själv säger den misstänkte att han knivskadades under ett rånförsök i centrala Hudiksvall på mordkvällen.

Gick på bio

Vad som är klart om kvällen är att mannen var på bio i Hudiksvall tidigare på kvällen. Han såg ”Rogue One: A Star Wars Story”. Den misstänkte 20-åringen besökte ofta biografen i Hudiksvall.

– Han kände alla som jobbade här, säger en anställd på biografen som träffade mannen i torsdags.

– Han var precis som vanligt.

Därefter hoppade den misstänkte på en buss i Hudiksvall för att åka norrut, enligt åklagaren. Han ska ha klivit av i närheten av mordplatsen och därefter fått skjuts av en taxibil sista biten. Sedan ska han ha dödat mannen och kvinnan i huset i Råbo, enligt åklagaren.

Försvaret hävdar att 20-åringen aldrig lämnade staden under kvällen eftersom han missade bussen.

Enligt åklagaren var misstänkte mördaren kvar i skogen i närheten av mordplatsen hela natten.

– Vad han har gjort under den här tiden vet vi inte, men han har varit i skogen, säger Sammens.

”Han liftade”

Men på något sätt ska han ha tagit sig ut till motorvägen. Vid 9-tiden på fredagsmorgonen blev han nämligen upplockad av en kvinna.

– Han stod vid en busshållplats på E4:an och plockades upp av en person som var på väg till jobbet. Han liftade helt enkelt. Hon släppte av honom vid sjukhuset, säger Christer Sammens.

Reagerade hon inte på blodet?

– Hon noterade inte blodet eftersom han hade handen dold under en väska, säger åklagaren.

Kvinnan har blivit förhörd av polisen.

När mannen väl fick vård larmade sjukhuspersonalen polis om de misstänka skadorna och polisen höll ett första förhör med mannen 15.10. Knappt två timmar senare anhölls mannen.

I helgen opererades 20-åringen innan han fördes till polisens arrest i Sandviken, drygt 15 mil söder om Hudiksvall.

Det finns inget som tyder på att misstänkte gärningsmannen kände offren.

Hävdar att han blev rånad

Mannen nekar till brottet. Han säger sig inte ens ha varit i närheten av brottsplatsen och säger sig varken ha åkt taxi eller buss den aktuella kvällen. I stället ska han alltså ha blivit rånad.

Varför sökte han inte vård tidigare?

– Han har uppgett att han låg avsvimmad utomhus, säger Jan Nyman.

I dag häktades mannen av tingsrätten i Hudiksvall, på sannolika skäl misstänkt för två mord.

– Det var inte så komplicerat egentligen, jag la fram de omständigheter och bevis som finns mot honom och sedan blev han ju häktad, säger Sammens.

Vad har ni för bevis?

– Det finns ett antal vittnesförhör, personer som han har kommit i kontakt med och pratat med samt vissa fynd på brottsplatsen som pekar mot honom. Sedan har vi hans egen förklaring som kanske inte väger så tungt i sammanhanget, säger Christer Sammens.

Nekades restriktioner

Däremot avslog tingsrätten åklagarens begäran om restriktioner med motiveringen att 20-åringen inte kan försvåra utredningen. Det betyder att 20-åringen får ha kontakt med omvärlden och läsa tidningar.

Försvararen Jan Nyman är inte förvånad över att hans klient häktades, trots att försvaret bestred häktningsyrkandet.

– Vi har pratat igenom det här scenariot med tanke på brottet han misstänks för, säger han.

– Men det har varit omtumlande dagar för honom.

Har sökt hjälp

Jan Nyman bekräftar att hans klient har varit i kontakt med psykiatrin. Flera vänner berättar för Aftonbladet att 20-åringen för en tid sedan sökte psykiatrisk vård, och att han lades in eftersom läkarna bedömde att han kunde vara farlig för sig själv.

– Han var inlagd ett tag, men skrevs ut igen efter inte så lång tid. Det som hänt nu känns som ett misslyckande för den psykiatriska vården. Hade han inte skrivits ut hade det kanske aldrig hänt. Det känns fruktansvärt, säger en vän.

ARTIKELN HANDLAR OM