Jenny fixar kalasmat på sitt äldreboende

avDennis Jörnmark Callstam

Undersköterskan Jenny blir förfärad när hon läser om äldre som får fil till middag.

Hennes supermåltider på äldreboendet i Malmö hyllas nämligen i sociala medier.

– Jag känner bara, att vill man så kan man. Det kan vara stressigt, men det går, säger Jenny.

Efter att Aftonbladet rapporterat om om äldreboendet i Trelleborg där fil och ostkaka serverats till middag har tipsen haglat in om ställen där pensionärerna får guldkant på vardagen. Jenny Christoffersson Jönsson är undersköterska vid ett äldreboende i Malmö, och hyllas av många.

Hon har läst om boendet i Trelleborg och förfärats över nyheterna.

– Det känns inifrån magroten och upp. Jag mår nästan illa när jag hör om sånt, det är sorgligt, säger hon.

Jenny fortsätter:

– Jag blir vansinnig, förbannad och arg. Jag känner att vill man göra bra mat så kan man, det kan vara stressigt men det går.

Inspirerar på nätet

Själv driver Jenny Christoffersson Jönsson Facebookgruppen ”Hemlagat och gott till mina äldre”. Där lägger hon upp bilder på de ganska häftiga måltider hon och kollegorna ordnar till de som bor på hennes boende.

Att lägga extra tid på maten har Jenny varit noga med i flera år.

– Det började när jag jobbade på en demensavdelning. De gamla åt inte så bra, maten var grå och trist, och det fanns inga grönsaker.

Med lite mer grönt, fett, grädde och smör till maten fick de boende upp aptiten – rejält. Och Jenny blev inspirerad att fortsätta. Det uppskattar de boende också.

– En tant sa att ”det är så skönt att komma ut i köket när man suttit på sitt rum och väntat hela dagen”. Och en annan sa: ”det här är bättre än den bästa restaurangen i Malmö”.

Vill undvika svinn

Det behöver inte vara en kostnadsfråga, menar Jenny. Hon berättar att hennes avdelning tidvis haft lägst matutgifter på hela boendet per månad. I stället fokuserar hon och kollegorna på att undvika matsvinn, och möta hyresgästernas önskemål.

– Det behöver inte vara oxfilé varje dag, men när man är äldre ska man få äta gott. Vi håller koll, och vi kastar väldigt lite mat, säger hon.

Att själv hamna på ett boende med dålig mat beskriver hon som en riktig mardröm.

– Jag tror att om jag hamnade någonstans där man fick fil till middag, då hade jag gått ut och köpt mat för mina egna pengar. Man jobbar hela sitt liv och sen kommer man till ett ställe där man får fil till middag, nej, det funkar inte för mig, säger Jenny.

ARTIKELN HANDLAR OM