Får vänta 25 veckor på besked från F-kassan

avEbba Thornéus

I somras träffades Susanne av en resväska som for ned i en rulltrappa.

Trots läkarbesök och rehabilitering går hon fortfarande med rollator och har ont i ryggen och benen.

När hon fick avslag på sin sjukpenningsansökan fick hon en chock – handläggningstiden hos Försäkringskassan var 25 veckor.

– Det är helt galet att jag ska behöva vänta till midsommar innan jag har en chans att få upprättelse igen, säger Susanne.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Susanne Hedlund.

Det var i juli 2016 som Susanne var på väg hem från jobbet och skulle ta tunnelbanan vid Östermalms torg.

På väg ned i den långa rulltrappan tappar en kvinna plötsligt sin resväska som faller fritt ned för rulltrappan.

Längre ned står Susanne som träffades av väskan och ramlar flera trappsteg.

– Den slog helt undan benen på mig och jag bara flög. Det kändes som att jag blev påkörd av en bil.

Susanne berättar att hon efter olyckan fick både nerv- och muskelskador samt en rejäl hjärnskakning. Dagligen tvingas hon nu använda rullator.

Måste gå med rollator

De första veckorna var hon heltidssjukskriven men gick sedan upp till halvtid efter några veckor. Parallellt gick hon på rehab och kristerapi.

I samband med olyckan skickade Susanne in en ansökan om sjukpenning till Försäkringskassan och fick svar i mitten på oktober.

– Det stod att jag fått avslag och var tvungen att gå upp till min vanliga arbetstid igen, vilket var heltid. Annars skulle jag förverka mina möjligheter till sjukpenning i framtiden.

– Det kändes som utpressning då jag inte hade något annat val.

Tack vare flexibla arbetsuppgifter och en förstående arbetsgivare kan Susanne jobba hemifrån.

– Ibland måste jag jobba en timme, sedan sova en timme. Det hade aldrig gått att jobba heltid om jag inte kunnat vara hemma så mycket som jag är.

Först vid midsommar

Susanne bestämde sig för att överklaga beslutet och fick då svar att handläggningstiden för omprövning av beslut är 25 veckor.

– Det innebär att de inte kan titta på mitt ärende förrän vid midsommar. Då har det gått ett år sedan olyckan. Det är galet och gör mig så förbannad. Jag har gjort allt för att komma tillbaka och så räcker det ändå inte.

Även andra som Aftonbladet varit i kontakt med har fått samma besked.

I december 2016 var det cirka 14 000 personer som väntade på att få sitt beslut omprövat hos Försäkringskassan. 6 000 av dem gällde sjukpenning.

Motsvarande siffra för samma period i fjol var 5 000, varav 1 000 gällde sjukpenning.

”Gör allt för att komma tillrätta”

Åsa Wistedt-Ben Fdhila är enhetschef för omprövning i Stockholm. Hon säger att de långa handläggningstiderna, som pågått sedan i somras, är oacceptabla då handläggningstiden normalt är på sex veckor.

– Jag lider med dem som hamnat i den här situationen och vi gör allt i vår makt för att komma tillrätta med detta.

Att det nu dröjer 25 veckor beror enligt Åsa Wistedt-Ben Fdhila på att fler handläggare inom sjukförsäkring har rekryterats det senaste året, vilket har gjort att fler ansökningar har hunnit bedömas än tidigare.

– Därmed har det blivit fler indrag och avslag, vilket gör att fler vill ha sin sak prövad.

– Det är en myndighetsangelägenhet att snabbt korta väntetiderna och målet är att vara tillbaka som normalt till sista juni.

ARTIKELN HANDLAR OM