Sydkoreas president ställs inför riksrätt

Publicerad 2016-12-09

Det sydkoreanska parlamentet har röstat för att ställa den skandalomsusade presidenten Park Geun-hye inför riksrätt.

Nu kan hon vara ett domstolsbeslut från att avsättas helt och hållet.

Efter veckor av demonstrationer har Sydkoreas parlament nu röstat ja till att ställa presidenten inför ett riksrättsåtal – som i förlängningen kan leda till att hon avsätts.

Inför fredagens omröstning hade hundratals demonstranter samlats utanför parlamentsbyggnaden i Seoul, rapporterar AP. Inuti huset skanderade oppositionspolitiker att Park Geun-hye skulle tvingas till riksrätt. Ett antal av Parks egna partikamrater hade också på förhand gjort klart att de skulle rösta emot henne.

Stor majoritet för

234 personer röstade för – och bara 56 emot.

– Oavsett om du är för eller emot – politikerna och det sydkoreanska folket som ser den här allvarliga situationen utspela sig måste känna sig bedrövade och tunga i hjärtat, säger talmannen Chung Se-Kyun, enligt AFP.

– Jag hoppas innerligt att en sådan här tragedi i vår konstitutionella historia inte sker igen, någonsin.

De senaste månaderna har miljontals sydkoreaner deltagit i demonstrationer mot Park. Hon anklagas för att vara del av en omfattande korruptionshärva där hennes vän och livscoach Choi Soon-Sil ska ha tvingat till sig donationer från stora företag i landet. Statliga åklagare har pekat ut presidenten som misstänkt i härvan.

Park anklagas också för att ha blivit allt mer lik sin far – diktatorn Park Chung-hee – då hon begränsat pressfriheten och slagit tillbaka hårt mot protester.

Domstolsbeslut inom ett halvår

Som det är nu innebär parlamentets beslut att Park förlorar en stor del av sina befogenheter. På fredag kommer i stället premiärministern att ta över dem. Sedan har författningsdomstolen ett knappt halvår på sig att bestämma om presidenten alls får sitta kvar på sin post.

Följ ämnen i artikeln