Tuffare disciplin i skolan gav effekt

Foto: TT
Skolans mobilförbud gav resultat.
NYHETER

Strövelstorps skola förbjöd mobiler och införde kvarsittning. Nu är klassrummen lugnare.

– Det har blivit mindre spring på skolan, säger rektor Roger Sunvén till HD.

I samband med ett föräldramöte under hösten bestämde sig Strövelstorps skola i Ängelholms kommun för att införa disciplinära åtgärder. Problem hade uppstått på högstadiet – elever uppförde sig dåligt, det sprangs i klassrum och skolan skräpades ned.

Därför bestämde sig styrande makter på skolan för att göra något åt saken. Medhavda energidrycker och godis förbjuds, liksom mobiltelefoner på lektioner. Och kvarsittning vid skolk eller försening infördes.

– Det här är egentligen inga nya regler på skolan, utan snarare att vi har förtydligat dem, säger rektor Roger Sunvén till HD.

Bättre arbetsro

Och det nya systemet har gett resultat. Uppföljningar visar att både elever och lärare trivs bättre efter att skolan infört hårdare tag. Arbetsron i klassrumsmiljön har blivit bättre.

– Som helhet ser vi att åtgärderna har gett effekt. Det har blivit mindre spring på skolan när eleverna håller sig i klassrummen, och de är bättre på att komma i tid, säger Roger Sunvén.

Han understryker att det behövs både piska och morot för att hjälpa de elever som sprider dålig studiemoral genom sitt beteende på skolan.

HD: Vad är moroten?

– Att hjälpa dem att hitta motivationen, bland annat genom samtal som får dem att inse sin egen del i ett förlopp. Och att lära dem ta ansvar så att de utvecklas och rustar sig inför livet efter Strövelstorps skola, säger Roger Sundvén till HD.

ARTIKELN HANDLAR OM