Rebecca, 39, fixar gemensam jul för alla

Foto: PRIVAT / TT
Rebecca, här med sina tre yngsta barn, bestämde sig för att fixa en jul åt hela orten.
NYHETER

Rebecca tänkte på ensamma tanter och farbröder hon träffar i jobbet på hemtjänsten. Så hon bestämde sig för att ingen på hemorten skulle behöva fira jul ensam i år, skriver Märsta.nu.

– Jag gillar människor, och bryr mig om att så många som möjligt får ha det trevligt, säger Rebecca till Aftonbladet.

När Rebecca Torfason, 39, från Märsta satt hemma och planerade för hur hon och hennes sex barn ska fira jul började hon tänka på ensamma människor som hon träffar i sin vardag i hemtjänsten.

Hon tycker inte att någon ska behöva vara ensam vid jul mot sin vilja.

– Så tänkte jag att jag skulle bjuda in några av mina favorit-tanter och farbröder från jobbet som jag vet skulle vara själva på jul, säger Rebecca.

Men tanken rullade vidare. Rebecca ville göra så många som möjligt glada.

– I förlängningen tänker man ju på att det finns barn vars föräldrar inte har råd att göra julen jättespeciell. Jag gillar människor och bryr mig om att så många som möjligt får ha det trevligt, säger hon.

Får enormt stöd

Och när planerna väl hade börjat komma till henne gick det inte att säga stopp. Hon hörde sig för och lade ut en text om sin idé på en lokal annonssida på Facebook.

Många visade sig vara intresserade av att hjälpa till, och snart kunde hon boka Folkets hus för ”En jul för alla” mellan 13–16 på julafton. Dit är alla som vill välkomna på mat och klapputdelning.

– Vi samlas där. Sen har lokalinvånare donerat mängder av mat och julklappar, så alla som vill får komma dit och umgås. Och sen kommer tomten med klappar, säger Rebecca.

Idén möttes av ett enormt stöd. Förutom mat- och klappbidragen har Rebecca fått höra oerhört många fina ord om hennes initiativ.

– Folk man aldrig träffat förr lämnar blommor och pengar och säger sånt som: ”tänk om fler kunde göra det här”.

Är lite nervös

Hittills har Rebecca ingen aning om hur många det blir som samlas i Folkets hus på julafton. Hon är lite nervös, men har ändå höga förhoppningar på dagen.

– Att det kommer bli bra råder det ingen tvekan om, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag vet några som kommer, men annars skyltar man kanske inte med att man ska fira jul ensam. Så det får bli drop in helt enkelt, alla är välkomna.

Och Rebecca vill se till att det här blir en återkommande tradition. Redan nu finns det planer för ett gemensamt Märsta-firande till julen 2017.

– Intresset är jättestort, så vi får fortsätta planera efter det här. Väldigt många är intresserade av att vara med och bidra nästa år, säger Rebecca.

ARTIKELN HANDLAR OM

Märsta

Jul

Facebook