Så tog sig misstänkte dubbelmördaren till brottsplatsen

1 av 2

avJulia Wågenberg, Niklas Svahn, Oskar Forsberg

NYHETER

Den misstänkte dubbelmördaren – som nu begärts häktad – klev ur en taxi och tog sig till fots till huset. Taxiföraren anade inte att något var fel.

Sedan misstänks 20-åringen ha gått till attack mot den 71-åriga kvinnan när hon slog in julklappar.

Polisens tekniker möttes av inslagspapper och snöre när de undersökte huset, enligt åklagaren.

I torsdags kväll hittades en man och en kvinna mördade i en bostad norr om Hudiksvall. Misstänkt för dubbelmordet är en 20-årig man.

På annandagen begärde åklagaren mannen häktad, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Senast på tisdagen ska häktningsförhandlingen i Hudiksvalls tingsrätt genomföras.

Under juldagen höll polisen flera förhör. Dessutom larmades de till en stuga alldeles i närheten av huset där två personerna hittades brutalt mördade.
Det var när en familj på söndagen kom hem till sitt hus i området som de upptäckte att det varit inbrott. Enligt tidningen Hela Hälsingland är det i nuläget oklart om inbrottet har något samband med dubbelmordet, men enligt uppgift till tidningen ska det ha funnits blodspår i huset.

– Det är svårt att säga om det kan finnas en koppling, men det är något vi inte kan utelämna. Det är ju anmärkningsvärt, säger Christer Sammens, förundersökningsledare och åklagare, till Aftonbladet.

Misstankarna har stärkts

Polisen spärrade av huset. Sedan tidigare sitter en 20-årig man anhållen, på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet.

En bild börjar nu klarna över hur han tagit sig till mordhuset under torsdagskvällen. 20-åringen har tagit en buss vid klockan 21.10 från Hudiksvall i riktning norrut mot Bergsjö. Han har klivit av bussen och i mörkret börjat gå längs vägen.

– Han blev upplockad av en taxi som stannade tyckte att det var konstigt att han var ute och gick, säger Christer Sammens.

20-åringen blir sedan avsläppt i den t-korsning där infartsvägen går in till huset och sedan går han till fots de dryga 600 meter som återstår. Sammens säger att taxichauffören har förhörts och bekräftar att han plockade upp 20-åringen.

– Men det finns inga uppgifter på att det var något anmärkningsvärt med honom, säger Sammens.

Den döda 71-åriga kvinnan har två dagar före julafton stått och slagit in paket när 20-åringen kommer in i huset. Polisens tekniker möttes av inslagspapper och snöre när de undersökte huset.

– Hon höll på med det på kvällen. Den slutsatsen får man dra av hur det ser ut. Den uppgiften fick jag av teknikerna. De uppfattade det som att det (dådet) inträffade innan hon slog in presenterna, säger Christer Sammens.

Hade kontakt med personer under kvällen

I förhör med polisen har han nekat till mordanklagelserna. På söndagen hålls ett nytt förhör med mannen.
– Misstankarna har stärkts rejält, det är min uppfattning, säger åklagaren.

Vad beror det på?

– Det finns vissa förhör som stärker. Det är personer som han haft kontakt med den kvällen.

Är det släkt och vänner?

– Både och, även utomstående.

Enligt åklagaren framträder bilden av att att den misstänkte gärningsmannen av en slump hamnat i området där den mördade kvinnan och mannen bor.

– Det lutar åt att det är något åt det hållet, säger Sammens.

Uppsökte vård

20-åringen är inte straffad sedan tidigare. Han är skriven i trakten, några mil från mordplatsen. Han har inga kända kopplingar till offren.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat så blödde den misstänkte gärningsmannen kraftigt och fick uppsöka vård under fredagsmorgonen. På sjukhuset fattade man misstankar mot mannen, efter att ha sett vilken typ av skador han hade.

20-åringen nekar till anklagelserna, uppger advokaten Jan Nyman. Ett förhör har genomförts med mannen.

– Det är inget förändrat läge sedan förhöret den 23 december, säger Nyman.

Hur mår din klient?

– Under omständigheterna bra, men det är en omskakande situation för honom just nu, säger Nyman.


ARTIKELN HANDLAR OM