John F Kennedy

Kennedys mördare träffade KGB-agent – kort före skotten

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Lee Harvey Oswald träffade en agent från den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB två månader före mordet på president John F Kennedy.

Det framkommer i de 2 891 dokument som USA:s riksarkiv offentliggjorde på torsdagen.

Där avslöjas också att FBI fick kännedom om mötet flera veckor före Kennedy dog – utan att agera.

Det var soligt i Dallas den där dagen i november 1963 när skotten som fick världen att skälva avlossades.

Klockan 12.30 passerade president John F Kennedys bilkortege parken Dealey Plaza. Från ett boklager alldeles intill avlossades flera skott. Kennedy träffades i huvudet och halsen. Presidenten fördes i ilfart till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Den då 24-årige Lee Harvey Oswald greps samma kväll. Den tekniska bevisningen mot honom var stark, men han hann aldrig få sin dom. När Oswald skulle flyttas från Dallas polisstation till ett fängelse sköts han ihjäl.

Lee Harvey Oswald skjuts av nattklubbsägaren Jack Ruby i polishuset i Dallas.

Träffade KGB-agent

Mordet på JFK har blivit en av de mest mytomspunna händelserna i modern tid. Trots att det gått över 50 år är dådet ett öppet sår på den amerikanska samhällskroppen. Därför hade såväl konspirationsteoretiker som forskare och allmänhet sett fram emot torsdagens offentliggörande av tusentals tidigare sekretessbelagda dokument.

Det enormt omfattande materialet har lagts ut på det amerikanska riksarkivets sajt. Det som fått mest uppmärksamhet efter publiceringen är uppgifterna om att Lee Harvey Oswald träffade KGB-agenten Valeriy Vladimirovich Kostikov på den sovjetiska ambassaden i Mexico City den 28 september 1963 – knappt två månader före skotten.

Kostikov arbetade för underrättelsetjänstens 13:e avdelning, som sysslade med lönnmord och sabotage. I dokumenten framkommer också att amerikanska FBI fick kännedom om Oswalds sovjetiska kontakt den 1 oktober samma år, alltså bara drygt en månad innan mordet.

Sovjet fruktade kärnvapenattack

Vad som diskuterades på den sovjetiska ambassaden är inte känt. Agenter från FBI fick dock kritik i senatsförhör åren efter Kennedys död.

– Han reser till Mexico City, kontaktar det kubanska konsulatet och den sovjetiska ambassaden. Han råkar komma i kontakt med en agent från KGB, och trots det intervjuas han aldrig av FBI efter att han återvänt till USA, sa en ledamot.

I de släppta dokumenten finns också uppgifter om att de sovjetiska ledarna befarade att landet skulle få skulden för mordet. De fruktade till och med att amerikanarna skulle svara med en kärnvapenattack.

I materialet beskriver höga Sovjet-företrädare Lee Harvey Oswald som en ”neurotisk galning” som var illojal mot USA.

Innan det uppmärksammade offentliggörandet gick ryska representanter ut och dementerade all inblandning i dådet

Hundratals dokument fortsatt hemliga

Under torsdagen gick hemligstämpeln ut för över 3 000 dokument. Riksarkivet offentliggjorde dock enbart 2 891 av dem. Detta efter att president Donald Trump i sista stund gett vika för påtryckningar från CIA och FBI. Myndigheterna hävdar att det återstående materialet är så känsligt att det måste granskas ytterligare. Planen är att släppa det om 180 dagar.

”Det amerikanska folket förväntar sig - och förtjänar – att regeringen bereder tillgång till så stor del av dokumenten som möjligt, så att människor äntligen kan få reda på allt om alla aspekter av denna avgörande händelse”, skriver Trump i ett uttalande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps beslut i natt: Behåller 200 dokument

ÄMNEN I ARTIKELN

John F Kennedy

FBI

KGB

Lee Harvey Oswald