Skräck i bostadsområde efter mordvåg

avOskar Forsberg

NYHETER

Seminole Heights, ett lugnt bostadskvarter i Tampa i Florida har drabbats av en mordvåg.

Tre personer har dödats på kort tid och polisen misstänker att en ensam gärningsman ligger bakom morden.

– Det finns flera tydliga indikationer på att det rör sig om en seriemördare, säger Bryanna Fox, kriminolog och före detta FBI–agent, till New York Times.

Borgmästare Bob Buckhorn vädjar nu till polisen att gripa mördaren och en belöning på 35 000 dollar har utfästs.

1 av 6 | Foto: Tampa Police Department
Polisen i Tampa har skickat ut den här bilden på en person som eftersöks.

Den nionde oktober inträffade det första mordet i Seminole Heights i Tampa, Florida.

Collegestudenten Benjamin Mitchell, 22, väntade på bussen ett stenkast från sin bostad när han blev skjuten vid niotiden på kvällen.

Fyra dagar senare hittades en annan kropp i närheten. Det var 32-åriga Monica Hoffa. Hon hade också blivit skjuten. Enligt polis och rättsläkare troligen omkring två dagar efter det första mordet.

Ytterligare sex dagar senare dödades ännu en person. 20-årige Anthony Naiboa sköts till döds vid en annan busshållplats i området, ungefär ett kvarter från hållplatsen där 22-årige Mitchell sköts ner.

Ingen hade blivit rånad

De tre offren hade inga kopplingar till varandra, men polisen tror ändå att morden hänger ihop, trots att man uppgett att man har få spår att jobba med.

Alla tre var ensamma när de sköts ihjäl och morden inträffade på en geografiskt avgränsad plats, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

Motiven är okända. Ingen av de dödade hade blivit rånad och alla tre dog av skottskador.

I måndags kväll anordnades ett möte på en lokal skola för alla boende i området. Polischefen Brian Dugan uppmanade alla i området att vara vaksamma och uppgav att mordutredarna just nu har få ledtrådar.

– Om du är ute och går själv är du antingen misstänkt eller ett potentiellt offer, sa han och fortsatte:

– Med stor sannolikhet är det någon i detta rummet som vet vem det är som ligger bakom de här morden, sa han inför den fullsatta aulan.

”Ge mig hans huvud”

Polischef Dugan ville inte använda begreppet ”seriemördare” på grund av att utredarna har för lite material att arbeta med. I stället tryckte han på vikten av att ”arbeta brett”.

– I nuläget vill vi inte sätta några etiketter då det kan inskränka oss. Då kanske vi missar vad som är rakt framför oss, sa han.

Tampas borgmästare Bob Buckhorn medverkade också på mötet. Han hade tidigare under dagen gjort klart för polisen ”att vi ska jaga och fånga den här jäveln”.

– Ni ska ge mig hans huvud, sa han till poliserna.

I en telefonintervju med New York Times uppger Buckhorn att mördaren lämnat väldigt lite spår efter sig.

På grund av det har polisen haft svårt att skapa en gärningsmannaprofil.

– Den som gjort detta har inte lämnat några typiska spår. Bevis som man normalt hittar i sådana här ärenden. Det är som att försöka ta tag i dimma, sa han.

Film från övervakningskamera

Staden har efter de tre morden reparerat alla trasiga lampor i området och barrikaderat tomma hus för att förhindra personer att gå in i dem.

Mordutredarna vädjar nu till allmänheten för hjälp. Man har offentliggjort en film från en övervakningskamera. På filmen, som är från kvällen den 9 oktober, ser man en ensam person gå på gatan. Polisen vill nu ha hjälp att identifiera personen på filmen.

Samtidigt uppmanar man boende att gå tillsammans under kvällstid.

– De tre morden inträffade när ingen annan var i närheten. Vi bedömer att det är mindre sannolikt att bli utsatt om man går två eller fler, säger Stephen Hegarty, talesman för polisen, till New York Times.

Seriemördare?

Även om polischefen Dugan inte ville använda begreppet ”seriemördare” så hävdar experter att mycket tyder på att det är en person som ligger bakom morden.

– Det finns flera tydliga indikationer på att det rör sig om en seriemördare, enligt FBI:s definition, säger Bryanna Fox, kriminolog och före detta FBI–agent, till New York Times.

Hon säger att det är likadant tillvägagångssätt vid samtliga mord och att det dessutom gått kort tid mellan våldshandlingarna.

Polisen har nu utfärdat en belöning på 35 000 dollar till den som lämnar ett tips som leder till att mördaren grips.

Så många vapen finns i USA 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

FBI

Florida