Metoo

Efter anställdas #metoo-inlägg – TT tillsätter utredning

Av: 

Susanna Hållbus

NYHETER

Två före detta anställda på nyhetsbyrån TT vittnade om sexuella trakasserier från en kollega.

Reportrarna Emma Lukins och Therese Lindström berättade båda för sina chefer om mannens olämpliga beteende, men upplever inte att TT bemötte dem på ett korrekt sätt. De har båda lämnat arbetsplatsen, medan mannen jobbar kvar.

Nu tillsätter nyhetsbyrån en utredning för att gå till botten med vad som hänt.

– Man ska inte förekomma utredningen, men... Vi har gjort fel, så är det, säger Jonas Eriksson, TT:s vd och chefredaktör.

I varsitt Facebookinlägg skrev journalisterna och före detta TT-medarbetarna Therese Lindström och Emma Lukins om hur de sextrakasserats av en kollega på nyhetsbyrån. Händelserna inträffade 2015 och 2013.

Mannen ska i Lindströms fall kommit med grova sexuella inviter och lagt handen på hennes lår då de båda var utsända att rapportera från ett nöjesevenemang, skriver branschtidningen Resumé. Therese Lindström berättade för redaktionschefen om vad som skett och mannen fick då en skriftlig varning – det var nämligen inte första gången han begått övertramp mot en kollega.

Varnad tidigare

Två år tidigare drog han på sig en muntlig varning efter att ha betett sig olämpligt närgånget mot Emma Lukins. Hon berättar i Resumé att hon kände obehag, redan innan de skulle jobba ihop på ett internationellt idrottsevenemang.

– Han pratade väldigt mycket om sex och kom med både insinuationer och inviter under resan, säger Emma Lukins till Resumé.

Då var hon ny på redaktionen. Emma Lukins berättar i intervjun att hon kände sig ansvarig för den sociala situationen, samtidigt som hon värjde sig för mannens närmanden.

– Jag ville på något sätt upprätthålla god stämning. Man måste hantera det samtidigt som man brottas med sina egna olustkänslor, säger Emma Lukins.

Emma Lukins berättade också för sina närmsta chefer, och fick löfte om att slippa jobba med mannen. Men bara ett år senare fick hon veta att de skulle samarbeta på ett uppdrag. Hon mådde dåligt och fick ett möte med cheferna. De förklarade att mannen gått igenom en tung period privat och nu mådde bättre. Ovidkommande, och inte alls en ursäkt för hans beteende, tyckte Emma.

– För mig är det oerhört kränkande att de fick situationen att handla om honom och hur han mådde, säger Emma Lukins till Resumé

Mannen jobbar kvar – kvinnorna gått vidare

I dag har både Therese Lindström och Emma Lukins gått vidare till nya tjänster på andra företag. Mannen jobbar kvar på TT.

Efter Lukins och Lindströms #metoo-inlägg har han självmant skickat ett mejl till alla anställda på TT. Där tar han på sig skulden sextrakasserierna, och ber om ursäkt.

– Han kände att ingen annan skulle pekas ut för något som han hade gjort, berättar TT:s vd och chefredaktör, Jonas Eriksson för Aftonbladet.

På torsdagen höll redaktionen ett stort möte där Jonas Eriksson svarade på frågor om situationen. Där beslutades att en extern utredare ska gå till botten med anklagelserna. Utredarna ska i första hand rapportera till facket och huvudskyddsombudet på nyhetsbyrån, och i andra hand till ledningen.

– Man ska inte förekomma utredningen, men redan känner man: det är klart vi har haft bristande rutiner. Vi har gjort fel, så är det, säger Jonas Eriksson, TT:s vd och chefredaktör.

”Tror på att man kan ändra sig”

Han vill att utredningen ska visa om sextrakasserierna bidragit till att varken Lindström eller Lukins jobbar kvar på TT.

– Om det är så, så är det åt helvete. Det är ju hemskt i så fall. Det får utredningen visa, men det är en fråga vi måste ställa, om det är anledningen att de lämnade oss, säger Jonas Eriksson.

Kan mannen jobba kvar?

– Jag vet inte. Det handlar om vad han själv vill.

Jonas Eriksson understryker om att man inte fått några rapporter om olämpligt uppförande eller sextrakasserier efter 2015.

– När en incident inträffar, varnar vi medarbetare. Vi kanske varnar igen. Upphör då ett dåligt beteende, då har vi en annan situation. Vi tror på att människor kan ändra sig, säger Jonas Eriksson, chefredaktör och vd för nyhetsbyrån TT.

”Hoppas han får hjälp”

Emma Lukins har avböjt att kommentera händelserna mer än det hon redan sagt i Resumé. Men hon säger att hon är glad att TT insett att hanteringen av händelserna är ”under all kritik” och att man beslutat att utreda saken.

”Jag hoppas att mannen ifråga, som nu gått ut inför hela företaget och tagit på sig skulden, får det stöd och den hjälp han behöver. Och att sådana här situationer inte ska kunna uppstå igen”, skriver Emma Lukins i ett sms till Aftonbladet.

Aftonbladet söker den anklagade mannen.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

#Deadline: 4 004 journalister i upprop: ”Det finns överallt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Metoo

TT

Jonas Eriksson