President Trump litar mer på Putin än sina egna spioner

avJoakim Magnå

NYHETER

Vladimir Putin förnekar att Ryssland försökte påverka fjolårets amerikanska presidentval.

Underrättelsetjänsten CIA håller inte med.

Men Donald Trump tar ryssen på orden.

– Jag tror verkligen, att när han säger det så menar han det, säger USA:s president.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Presidenterna Trump och Putin samtalade flera gånger under statsbesöket i Vietnam. Förutom situationen i Syrien och kriget mot terrorgruppen Islamiska staten kom den misstänkta ryska inblandningen i presidentvalet 2016 på tal.

– Han säger att han absolut inte lagt sig i vårt val. Varje gång han träffat mig, säger han: ”Jag gjorde det inte”. Och jag tror, jag tror verkligen, att när han säger det så menar han det, säger Donald Trump till amerikanska journalister ombord på Air Force One på väg från Da Nang till Hanoi på lördagen.

Donald Trump, som är på rundresa i Asien, förklarar att Vladimir Putin ”tar illa upp” av anklagelserna.

Resan sker i skuggan av den särskilde åklagaren Robert Muellers och FBI:s allt intensivare utredningar om kopplingar mellan Trumps valkampanj och Ryssland.

Skadar relationerna

Trump tycker att anklagelserna bildar en ”konstgjord barriär” som hans politiska motståndare i Demokraterna konstruerat.

– Det är en falsk barriär. Det förekom inget samröre. Alla vet att det inte var något samröre, säger presidenten, enligt Politicos referat av pressträffen.

Enligt honom skadar det relationerna mellan USA och Ryssland – och står i vägen för politiska lösningar i andra frågor.

– Det här kan förstöra en väldigt viktig potentiell relation mellan två länder som är två väldigt viktiga länder.

Trump tror att han, till skillnad mot Demokraterna, har bra kemi med ryssarna.

– President Putin och jag skulle kunna ha en fantastisk relation, och det skulle vara fantastiskt för båda länderna.

Inget formellt möte

De båda herrarna hade inget formellt möte i Vietnam. Men under sina konversationer kom de bland annat överens om att det inte finns någon militär lösning för det krigshärjade Syrien. Något som meddelades i ett gemensamt uttalande.

Donald Trump vill inte säga rakt ut om han tror Vladimir Putin eller inte, men han är tydlig med att han önskar gå vidare.

– Jag kan inte stå där och bråka med honom. Jag ser hellre att han lämnar Syrien, om jag ska vara ärlig. Jag samarbetar hellre gällande Ukraina än att bråka med honom om det här.

CIA-chefen står fast

Trump tvivlar. Men USA:s spionorgan insisterar – flera underrättelsetjänster har slagit fast att Moskva faktiskt försökte påverka valet förra året till Trumps fördel.

CIA konstaterar i ett uttalande att underrättelsetjänstens chef Mike Pompeo – som utsågs av Donald Trump – står fast vid sina tidigare slutsatser om Ryssland och att han hela tiden har gjort det.

"Underrättelsebedömningen avseende rysk valpåverkan har inte förändrats", lyder det, enligt CNN.

Trump kommenterade saken igen på söndagsmorgonen under en pressträff efter att han landat i Hanoi. Han förtydligar att han står bakom de amerikanska underrättelsetjänsterna, enligt AFP.

– När det gäller om jag tror eller inte tror. Jag backar våra myndigheter. Jag tror på våra underrättelsetjänster.

McCain till attack

Republikanen John McCain går till hård attack mot Trump efter kommentarerna om Putin, presidentvalet och Syrien.

”Det är inget ’Amerika först’ i att värdera en KGB-överstes ord högre än de amerikanska underrättelsetjänsternas”, säger Arizonasenatorn i ett uttalande och fortsätter:

”Det finns ingen ’principiell realism’ i att samarbeta med Ryssland för att stötta den mordiska Assad-regimen, vilken fortsätter vara det största hindret för en politisk lösning som skulle få slut på blodbadet i Syrien.”

McCain poängterar att Putin inte bryr sig om USA:s bästa.

”Att tro något annat är naivt, men riskerar också vår nationella säkerhet.”

Vietnam var det näst sista stoppet på Donald Trumps Asienresa. Under söndagen flyger han vidare till det femte och sista landet, Filippinerna, för att delta i ett toppmöte med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean.

Så tycker Donald Trump om Putin 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM