Delade samma bild på Karin – ett år tidigare

avSusanna Hållbus

NYHETER

Ett annat namn, en annan stad, påstådda förövare med annan etnicitet. Men samma budskap.

Mannen som delade det falska inlägget med nu avlidna Karin Forslund, använde samma bild i propagandasyfte redan förra året.

Till Hela Hälsingland säger mannen att han inte minns publiceringen.

1 av 2
Bilden som spriditis på sociala medier påstås föreställa en 85-årig kvinna som blivit misshandlad av invandrare – men detta stämmer inte.

I inlägget från augusti 2016 publicerade mannen bilden på den blåslagna Karin Forslund. I inlägget står att Anna, 87 år från Stigtomta, för andra gången har blivit rånad och misshandlad av ”hitresta rumänska romer”. Det rapporterar Hela Hälsingland.

När mannen för andra gången publicerade bilden på Karin – i förra veckan, med texten att kvinnan på bilden hette Stina, var 83 år och hade blivit misshandlad av ”tre asylinvandrare” i Jordbro – uppdagades det att uppgifterna inte stämde.

Bilden på Karin Forslund är från 2014. Blåmärkena fick hon när hon flera gånger ramlade på sitt vård- och omsorgsboende i Söderhamn. När det falska inlägget tog fart i sociala medier i förra veckan fick Karins döttrar Maysan Säärelä och Kerstin Johansson reda på det via en vän.

– Vi blev jätteledsna och förbannade. Det här är så långt ifrån vad mamma stod för. Hon stod för alla likas värde, sa Maysan Säärelä till Aftonbladet.

”Kommer inte ihåg”

Mannen bakom inläggen uppger att han inte minns att han postat bilden, med tillhörande falska uppgifter redan 2016.

– Jag kommer inte ihåg det och kan inte hjälpa det. Jag är ledsen, men mitt minne är inte bättre, säger han till Hela Hälsingland.

Enligt mannen själv är det inte han som hittat på bildtexterna.

– Det är jag som har blivit lurad. Jag har hittat dem på Twitter och delat dem därifrån, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannen som avböjer att kommentera ytterligare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Näthat

Söderhamn