Misstänkt våldtäkt i Uppsala filmades av vittnen

NYHETER

En kvinna i 20-årsåldern misstänks ha våldtagits av man i Uppsala för drygt två veckor sedan.

Händelsen filmades av vittnen som överlämnade filmen till polisen.

– Den ger ett bra stöd för både målsägandens och vittnens uppgifter, säger assistentåklagare Moa Blomqvist som leder förundersökningen.

Det var tidigt på morgonen den 14 oktober som en kvinna i 20-årsåldern misstänks ha våldtagits i en lägenhet i Uppsala.

En man i 20-årsåldern greps samma förmiddag och häktades senare, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Mannen har i förhör nekat till brott.

Assistentåklagare Moa Blomqvist, som leder förundersökningen, säger till Aftonbladet att utgångsläget för utredningen är gott då det både finns vittnesuppgifter och film från händelsen.

– I samband med detta försökte vittnen att ingripa och filmade då även delar av förloppet som bevisning, säger Moa Blomqvist.

Film visar händelseförloppet

Dock ska filmen, som lämnades över direkt till polisen i samband med ingripandet, inte ha varit i syfte att kränka kvinnan utan användas som bevis.

– Som jag bedömer det så visar filmen ganska bra vad som har hänt. Min uppfattning är även att man har försökt att visa det som hänt och att det därmed har varit någon form av gott syfte och inte för att kränka henne.

Moa Blomqvist säger att mannen och kvinnan kände till varandra sedan tidigare men att de inte känner varandra. Hon förklarar även att brottsrubriceringen är våldtäkt då kvinnan inte var vid fullt medvetande.

Inte haft möjlighet att freda sig

– Det är en fullbordad våldtäkt och kvinnan har inte haft möjlighet att freda sig.

Även en del tekniska fynd ska analyseras innan åklagare kan väcka åtal.

– Själva skeendet är ganska klarlagt men det finns lite andra resultat som vi vill få fram, säger Moa Blomqvist.

Så många våldtäkter anmäls varje år 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala