Stridsfordon på väg mot Zimbabwes huvudstad

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Grace Mugabe, gift med Zimbabwes president Robert Mugabe, är en nyckelspelare i den maktkamp som nu pågår inom Zimbabwes styrande skikt. Arkivbild.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi /AP/TT
Grace Mugabe, gift med Zimbabwes president Robert Mugabe, är en nyckelspelare i den maktkamp som nu pågår inom Zimbabwes styrande skikt. Arkivbild.

Fyra stridsfordon har observerats av vittnen på väg mot den zimbabwiska huvudstaden Harare. Soldater som befinner sig vid platsen vill inte berätta varför de är där, rapporterar Reuters.

Det är oklart vad observationen innebär men läget i Zimbabwe har de senaste veckorna varit mycket pressat på grund av en maktstrid inom den absoluta toppen av regeringspartiet Zanu-PF.

I måndags krävde landets arméchef Constantino Chiwenga ett omedelbart stopp på "utrensningar" av förre detta medlemmar Zimbabwes självständighetsrörelse inom Zanu-PF.

Chiwenga förklarade samtidigt att militären inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen.

Det är sällsynt att militären gör den typen politiska uttalanden i Zimbabwe. Men uttalandet ska ses mot bakgrund av att landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa – som deltog i det afrikanska landets självständighetskamp på 1970-talet – nyligen fick sparken från sin post.

Bedömningen är att avsättningen av Mnangagwa, öppnar för att hustrun till den nu sittande presidenten, den 93-årige Robert Mugabe, Grace Mugabe ska kunna ersätta sin make.

Militären har också det styrande partiet Zanu-PF:s ungdomsförbund emot sig. Tidigare under tisdagen anklagade ungdomsförbundet arméchefen för att underminera författningen genom sitt och hot att ingripa i politiken.

Publicerad:

LÄS VIDARE