Svenskar strandade i Turkiet efter snöstorm

1 av 5
NYHETER

Ett kraftigt snöoväder har skapat kaos i flygtrafiken i Istanbul.

Hundratals flyg har ställts in och tiotusentals resenärer är strandade.

Flera svenskar som reser med flygbolaget Turkish Airlines sitter just nu fast i staden Şanlıurfa i Turkiet utan att veta när de kan åka hem.

– Vi vill bara härifrån, säger Margareta Johansson från Stockholm.

Istanbul har drabbats av ett kraftigt snöoväder som på sina håll har gett uppemot en halvmeter snö, vilket lett till stora trafikproblem.

Kustbevakningen har stängt av Bosporensundet som är en av världens mest trafikerade farleder och totalt har 800 flighter ställts in, varav 650 med Turkish Airlines från Atatürk- och Sabiha-flygplatserna.

20 000 strandade resenärer

20 000 personer sitter nu fast på Atatürk-flygplatsen och omkring 6 000 människor har tilldelats hotellrum i väntan på att deras flyg ska kunna lyfta.

Svenske Mikael Halkola från Södertälje har väntat på flygplatsen i tre dagar. Han är på väg till Etiopien men flyget med Turkish Airlines har gång på gång ställts in.

– Folk här är jättearga och skriker och gormar. I går var det demonstrationer inne här på flygplatsen för att inga kom iväg, berättar Mikael för Aftonbladet.

Förhoppningsvis kommer Mikael kunna resa vidare under söndagen.

– Vi ska åka med ett annat bolag till Dubai för att sedan åka vidare till Etiopien.

Under lördagen fick flera svenskar som skulle ha mellanlandat i Istanbul på väg hem från Bangkok i stället landa på Şanlıurfa flygplatsen nära syriska gränsen.

Men stället för att fortsätta till Sverige kördes de till ett hotell i staden där de nu har fått vänta i över ett dygn utan någon information kring när de kan resa vidare.

”Vill bara härifrån”

Margareta Andersson från Stockholm är en av de runt 50 resenärerna.

– Vi vill bara härifrån. När jag pratade med UD sa de åt oss att inte gå ut då polisen just gripit fyra självmordsbombare här utanför. Det känns inte så säkert.

Under lördagskvällen fick resenärerna åka tillbaka till flygplatsen igen i tron om att ett plan väntade på dem. Men efter säkerhetskontrollen var det stopp.

– Vi fick åka tillbaka till hotellet igen utan någon förklaring. Vi har inte fått någon information överhuvudtaget från Turkish Airlines. Det har varit jättedåligt.

Varken Margareta eller de andra resenärerna som Aftonbladet varit i kontakt med vet hur de ska ta sig hem. Just nu sitter resenärerna återigen på flygplatsen i hopp om att kunna göra ett ytterligare försök under söndagseftermiddagen.

– Men vi har gått gå igenom säkerhetskontrollen tidigare så jag ropar inte hej förrän vi sitter på planet, säger Margareta.

Iaktta stor försiktighet

På sin hemsida avråder UD från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir.

Man avråder även från icke nödvändiga resor till bland annat staden Şanlıurfa.

Detta med anledning av det rådande säkerhetsläget i landet.

Dock har man inte uppmanat resenärerna att hålla sig inomhus enligt Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

– Men givetvis ska man iaktta stor försiktighet.

Aftonbladet har sökt Turkish Airlines utan framgång.