Liljevalchs

Kritiken mot SVT-profilens bygge: ”Makaber betongkloss”

Av: 

Anna & Hans Shimoda

NYHETER

”Husdrömmar”-profilen Gert Wingårdh står bakom den utskällda tillbyggnaden av Liljevalchs i Stockholm.

Den har nyligen blivit utsedd till ”Sveriges fulaste nyproduktion” och nu rasar också tidigare toppolitikern Sven Otto Littorin mot bygget.

– Det ser förfärligt ut, säger han till Aftonbladet. 

2013 utlyste Stockholms stad en tävling mellan fem arkitektkontor om vem som skulle få formge konsthallen Liljevalchs tillbyggnad på Djurgården i Stockholm. Tävlingen vanns av Wingårdh Arkitektkontor som ägs av Gert Wingårdh, känd från SVT:s populära program ”Husdrömmar”.

Idag är den 2 200 kvadratmeter stora lokalen snart klar och ska invigas under 2021. Men redan nu har den fått Kasper Kalkon-priset som utser ”Sveriges fulaste nyproduktion”. Bakom priset står föreningen Arkitekturupproret.

”Denna bunkerpastisch är en makaber betongkloss med perforerade hål som mest liknar inmurade flaskbottnar”, skriver de på sin hemsida.

Gert Wingårdh, arkitekt.

En som rasat på sociala medier över Liljevalchs tillbyggnad är före detta ministern Sven Otto Littorin.

– Jag är inte förvånad över utmärkelsen. Det är inte ens en vacker bunker. Det ser förfärligt ut i en känslig miljö. Jag tycker inte all modern arkitektur är ful, tvärtom, men den arkitektfirman har utmärkt sig med att göra spektakulära byggnader som sällan passar i själva miljön, men smaken är delad, säger Sven Otto Littorin till Aftonbladet och fortsätter:

– Det här ligger i Nationalstadsparken, i en kulturmiljö som är skyddsvärd. Jag tycker den här kolossen förfular miljön rätt ordentligt. Det är möjligt att den här Wingårdhska saken hade passat någon annanstans, jag har i och för sig svårt att se var, men just i den miljön så ser det fan förfärligt ut. Det är nästan så att man önskar att någon klottrar på den så den blir lite finare. Men egentligen ska man ställa stadsplanerarna till svars, det är de som tycker det här är jättebra.

Före detta ministern Sven Otto Littorin är kritisk mot byggnaden. ”Det är möjligt att den här Wingårdhska saken hade passat någon annanstans”, säger han.
Även mathistorikern Edward Blom är kritisk.

Mathistorikern Edward Blom var starkt engagerad när Stockholm ville riva det gamla Tullhuset på Blasieholmen och göra ett Nobelmuseum på den känsliga platsen. Även han har starka åsikter om Liljevalchs tillbyggnad.

– Jag har sett det och det ser ganska förfärligt ut. Jag var ledsen redan när de rev Lindgården och uppförde Abba-muséet. De rev portalen till Hasselbacken och det här är naturligtvis ännu värre. Det är en allmän oförsiktighet på Djurgården där man borde bevara Bellmanromantiken och inte smälla upp den här typen av byggnader.

Byggnaden har fått kritik.
Fem arkitektkontor var med i tävlingen om vem som skulle få formge den nya tillbyggnaden.

Gert Wingårdh är pragmatisk när Aftonbladet talar med honom.

– Jag tycker det är trevligt om byggnaden är klar innan man värderar den. Just nu är det en byggarbetsplats. Kritikerna har haft åtta år på sig att se 3D-ritningarna, att de reagerar just nu förstår jag inte.

Tillbyggnaden fick nyligen utmärkelsen ”Sveriges fulaste nyproduktion” av Arkitekturupproret. Vad anser du om det?

– Det här är en grupp som tycker allt som inte är gammaldags är fult. Det är som att säga att popmusik är fult eller att klassisk musik är fult. Är det någonting man inte gillar så säger man att det är dåligt.

De som säger att den inte passar in i miljön, vad säger du till dem?

– Väntar man sig gammeldans och får höra Beatles så gillar man inte det. Alla får tycka vad man vill, det är ett fritt samhälle.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Tillbyggnaden av Liljevalchs har fått kritik.
Publisert:

LÄS VIDARE

Striden om Djurgården har bara börjat

ÄMNEN I ARTIKELN

Liljevalchs

Arkitektur

Sven Otto Littorin

Gert Wingårdh