Få iva-platser kvar i Region Stockholm: ”Mycket ansträngt”

99 procent av platserna fyllda på tisdagen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

För första gången under pandemin var 99 procent av intensivvårdsplatserna i Region Stockholm fyllda under tisdagen.

Under onsdagen fanns det cirka 5–7 platser kvar.

– Vi ser just nu en mycket allvarlig situation och vi behöver hjälp, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en pressträff.

Totalt finns det 160 stycken intensivvårdsplatserna inom Region Stockholm. På tisdagen användes 99 procent av dem.

– Det betyder att om det kommer en till patient, så måste vi ändå ordna plats. Men intensivvården är ju det sista skyddsnätet, så det är ett väldigt allvarligt läge, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset till Dagens Nyheter.

– Det är verksamhet som handlar om liv och död.

99 procent av iva-platserna inom Region Stockholm var fyllda på tisdagen. Arkivbild
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
99 procent av iva-platserna inom Region Stockholm var fyllda på tisdagen. Arkivbild

Hög tröskel för vård

Björn Persson säger också att en så hög beläggning riskerar att höja tröskeln för intensivvård, alltså att personer som annars skulle ha fått en plats inte får det.

Läget i regionen beskrevs på tisdagen som mycket ansträngt, med 89 svårt sjuka covidpatienter inlagda för intensivvård och totalt 825 patienter i akutsjukvården.

Skillnaden mot i våras menar Björn Persson är att trycket på den vanliga intensivvården minskade, men så är inte fallet nu.

Vidare säger han att vid fullbeläggning i regionen så minskar sjukhusens förmåga att hjälpa varandra, och att man stället får skriva ut patienter till en lägre vårdnivå eller överbelägga.

Svårt att ge personalen ledigt

Även personalläget är ansträngt. Under veckan har Karolinska haft förstärkning av intensivvårdspersonal från Blekinge, och man tvingas även att glesa ut bemanningen så att det blir fler patienter per sköterskor.

– Men det har vi redan gjort så mycket det går. Då får vi ringa in personal för att jobba övertid, eller hålla kvar personal som just går av sina pass, säger Björn Persson till Dagens Nyheter.

Han tillägger intensivvården på Karolinska under julen kommer att ha samma antal platser öppna som idag, och att det därför kommer vara svårt att ge personalen ledigt.

Regionen: Mycket ansträngt

På onsdagen meddelade Region Stockholm att det fanns cirka 5–7 obelagda iva-platser kvar.

”Danderyds sjukhus planerar två ytterligare iva-platser till helgen. Karolinska respektive Södersjukhuset håller på att öppna upp intermediärvårdsplatser. Det är mycket ansträngt men det finns kapacitet och utökning pågår” skriver regionen i ett mejl till Aftonbladet.

Under en pressträff konstaterade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson att Stockholmsregionen drabbats ”avsevärt mycket hårdare” än andra storstadsregioner.

– Vi har mobiliserat allt vi har kunnat och tagit till allt vi haft tillbuds för att alla ska få den vård de behöver. Vi behöver nu fortsätta anstränga oss till det yttersta, alla aktörer i hela samhället, för att bjuda motstånd mot viruset och pandemin.

”Alla måste hjälpas åt”

– Nu är det tydligare än någonsin att alla måste hjälpas åt.

Han säger också att det man trodde var en platå och en början till nedgång har förbytts i dess raka motsatts.

– Det var precis den här utvecklingen som vi inte ville se. Det visar att vi stockholmare har trängts för mycket och haft för många kontakter utanför det hushåll där vi bort.

– Vården är nu så hårt pressad att det inte finns några större marginaler i sjukvårdssystemet.

PODD Rapport från vaccinstarten i Storbritannien

Aftonbladet Daily, med vår reporter Petter Larsson på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE