Sandra mördades med 58 knivhugg

36-åringen hade nyss släppts ur fängelse när han högg ihjäl Sandra Krantz med 58 knivhugg.

Dottern Julia är en av 595 vars mamma mördats sedan år 2000.

– Det var bara ren otur att det blev hon, hon förtjänade inte det här, säger Julia.

Den 36-årige mannen var erkänt farlig. Han hade dömts 38 gånger tidigare för bland annat misshandel och olaga hot. I en personutredning som gjorts av honom bedömdes han inte vara mottaglig för hjälp och ”oberäknelig både för kända och okända personer”.

Den 18 februari 2020 kom han ut efter avtjänat ett sex månader långt fängelsestraff för bland annat olaga hot och hemfridsbrott. Han sökte ganska omgående upp Sandra Krantz, 39, som han tidigare haft en relation med.

Men Sandra var inte glad åt att han kom tillbaka.

Hon var rädd för mannen, något hon berättade för vänner och familj. Hon misstänkte även att han var den som hade klottrat ner hot på hennes ytterdörr.

– Hon hade till och med anmält honom. Jag kände honom inte men visste att han hade tidigare domar på sig, säger Julia Krantz.

Överfölls i sängen

Den 4 mars i fjol, när 36-åringen varit ute lite mer än två veckor, slog någonting slint i mannen och han gav sig ut på en våldsturné i Göteborg. Först gick han till attack mot en bekant och slog och sparkade mannen blodig.
Sedan gav han sig hem till en annan man och högg honom i ryggen med en kniv. Även den attacken kom helt oprovocerat.

Därefter gick han hem till Sandra Krantz. Hon låg i sängen när han överföll henne.

58 knivhugg delade han ut innan han flydde platsen.

Sandra Krantz blev 39 år.
Sandra Krantz blev 39 år.

Dagen efter, den 5 mars, fyllde Julias dotter ett år. Julia undrade var hennes mamma tagit vägen. Hon var en stolt mormor och de skulle ju fira dottern tillsammans.

– Då läste jag på Aftonbladet att någon mördats och jag såg att bilden föreställde mammas lägenhetshus. Jag åkte dit men jag trodde verkligen inte att det var mamma som var död, säger Julia.

Hon beskriver det som en film, som något så overkligt att det knappt gick att ta in. Hon, skrikandes vid avspärrningsbanden, bad om att få se sin mamma men fick höra att det inte var en bra idé. Mamman hade utsatts för ett enormt övervåld. Hon identifierades genom en likadan tatuering som hon och Julia hade på samma plats.

– Det var så tragiskt att det fortfarande är svårt att förstå. Hon har aldrig umgåtts med dåliga människor så jag trodde inte att en sådan sak skulle hända henne, säger Julia.

Sandra med dottern Julia.
Sandra med dottern Julia.
Dottern Julia
Dottern Julia

Dottern: Hoppades på förklaring

Den 36-årige mannen kunde snart gripas. En stor rättspsykiatrisk undersökning som gjorde på honom visar att han lider av en allvarlig psykisk störning och han dömdes därför till sluten rättspsykiatrisk vård för mordet på Sandra, mordförsöket på en annan man och misshandel av en tredje.

Julia Krantz satt varje dag i rättssalen och tittade på mannen som mördade hennes mamma.

– Det var obehagligt att se honom. Jag hade hoppats på ett erkännande och en förklaring men det kom aldrig. Han drog visserligen tillbaka sin överklagan till hovrätten vilket man kanske kan tolka som något slags erkännande.

Sandra hade tre barn – Julia och två yngre pojkar.

Sandra med en liten Julia.
Sandra med en liten Julia.

595 har mist sin mamma

Elva kvinnor mördades 2020 av en man de har eller har haft en relation med visar Aftonbladets mångåriga granskning av dödade kvinnor. Tillsammans hade de 23 barn.

I tre av fallen var barnen hemma när deras mammor mördades. 14 av barnen var minderåriga och alla har de i en kort blinkning förlorat båda sina föräldrar.

Sedan Aftonbladet började räkna de dödade kvinnorna har 595 personer mist sin mamma genom att hon mördats. 283 av dem var barn, det vill säga under 18 år när brottet ägde rum.

Åsa Landberg är psykolog som arbetar med och för våldsutsatta barn. Hon har mött barn som förlorat sin mamma på det, som för de flesta barn är det värsta tänkbara sättet – att hon dödas. I många av fallen är mordet kulmen på en lång historia av våld som barnen ofta har tvingats bevittna och ibland även själva utsatts för.

Hon har tidigare sagt till Aftonbladet att det blir ett livslångt trauma för barnen och att de ofta brottas med tankar av skuld. Kunde de gjort något?

– Det måste barnet få hjälp att bearbeta och som omgivning måste vi fortsätta att säga till dem; det var inte ditt fel. Den enda som har skulden till detta är den som mördat, en person som är fullständigt hänsynslös, säger Åsa Landberg.

För Julia och hennes bröder är saknaden efter mamman stor.

– Mamma var alltid så glad och omtänksam, en sådan som tänkte på andra. Hon har alltid brytt sig om människor, säger dottern Julia.

Innan Sandra blev sjukskriven på grund av psykisk ohälsa jobbade hon på ett äldreboende och även inom psykiatrin.

– Hon var en sådan som värnade om oss, sina barn. Hon var verkligen inte värd ett sådant öde. Ingen är det.

Publisert: