Trump och Pence har brutit iskylan

Donald Trump och Mike Pence har talats vid för första gången sedan stormningen.

På måndagen träffades de i Ovala rummet och efteråt spreds bilden av ”ett bra samtal”.

– De lovade att fortsätta arbeta för landets bästa under den återstående tiden av deras mandatperiod, säger en Vita huset-källa till CNN.

Flera amerikanska medier uppgav under natten mot tisdagen, svensk tid, att Trump och Pence har brutit iskylan. Enligt CNN, som hänvisar till en högt uppsatt regeringskälla, träffades de i Vita huset:

– De upprepade att de som bröt mot lagen och stormade Kapitolium förra veckan inte representerar America first-rörelsen som stöds av 75 miljoner amerikaner och lovade att fortsätta arbeta för landets bästa under den återstående tiden av deras mandatperiod.

Fem personer dog under stormningen i onsdags.
Fem personer dog under stormningen i onsdags.

Sprickan mellan presidenten och vicepresidenten har varit total sedan i onsdags.

Innan kaoset brakade loss i Washington kritiserades Pence av Trump när han inte försökte stoppa kontrollräkningen av elektorsrösterna i senaten. Folkmassan som stormade byggnaden ropade sedan att Mike Pence skulle hängas.

Upprörd över utebliven kontakt

Pence och hans stab har varit särskilt upprörd över att Trump inte hörde av sig till sin vicepresident under stormningen för att kontrollera att han var okej.

I stället ringde Trump till en republikansk senator i hopp om att han på något sätt skulle stoppa godkännandet av Joe Biden i sista stund.

Här eskoteras Mike Pence till den uppskjutna kontrollräkningen i kongressen, dagen efter den våldsamma stormningen.
Här eskoteras Mike Pence till den uppskjutna kontrollräkningen i kongressen, dagen efter den våldsamma stormningen.

Pence har de senaste dagarna rapporterats vara upprörd över behandlingen från presidenten.

– Efter allt jag har gjort för Trump, sa han i ilska till en kollega inom Republikanerna, rapporterar CNN.

Pence försöker kyla ner

Nu – efter mötet i Vita huset – försöker Pence kyla ner konflikten och ge landet ett intryck av att regeringen fortfarande är operativ, uppger en källa nära vicepresidenten för CNN.

Mötet och beskeden efteråt betyder av allt att döma att Mike Pence har skrinlagt eventuella planer på att avsätta Donald Trump i förtid enligt konstitutionens 25:e tillägg.

Omedelbart efter att det blev känt att de två träffats meddelade Vita huset att Trump har godkänt att nödläge utlyses i Washington DC fram till 24 januari. Det ger federala myndigheter utökade befogenheter att förstärka säkerheten inför Joe Bidens installation.

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE