Lokalpolitiker: ”Folk trötta på myndigheternas coronaråd”

Uppdaterad 2021-01-17 | Publicerad 2021-01-16

Spridningen av covid-19 var störst i tre skånska kommuner den senaste veckan.

Värst drabbat var Skurup, med Landskrona på andra plats och Trelleborg på tredje.

– Det beror på att folk inte efterlever myndigheternas rekommendationer. Man är helt enkelt trött på detta, säger oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD) i Trelleborg.

Smittspridningen är fortfarande omfattande i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. Vecka ett noterades 39 465 nya smittade i landet, enligt myndighetens statistik. Det motsvarar 0,38 procent av befolkningen.

Värst drabbat i förhållande till befolkningen var Skurup med 181 upptäckta fall av covid-19 årets första vecka, det vill säga 1,1 procent av kommunens befolkning. Ann-Helen Nilsson (C), kommunfullmäktigeordförande i Skurup, vet inte vad den höga smittspridningen beror på:

– Men en anledning kan ju vara att många jobbpendlar till Malmö.

Vad gör ni för att pressa ner smittan?

– Vår förvaltning är stängd för besökare sedan före nyår. Man är väldigt restriktiv med möten inom den kommunala förvaltningen.

Hur är din känsla inför de närmaste veckorna?

– Det är en stor försiktighet. Jag hämtade paket på Ica fredag kväll, men där var väldigt få besökare. Det känns som att Skurupsborna har tagit till sig att vi har en hög smittspridning. Man gör inga onödiga besök, man håller sig hemma väldigt mycket, säger Ann-Helen Nilsson.

Ann-Helen Nilsson (C), kommunfullmäktiges ordförande i Skurup.

I Trelleborg, tredje hårdast drabbade kommunen med 444 smittade – en procent av befolkningen – vecka ett, är tongångarna helt annorlunda. Oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD) kritiserar kommuninvånarna:

– Det beror helt enkelt på att folk inte efterlever myndigheternas rekommendationer, ingenting annat. På Ica Maxi kan man stå och luta sig över köttavdelningen, då kommer det någon som tränger sig vid sidan om och ska ha en köttbit. Jag sitter i rådhuset och har uppsikt över gågatan, där ser man ungdomsgrupper som inte träffats på länge, och så blir det kramkalas. Det kan vi inte ha nu. Det handlar om brist på förståelse, man har inte orkat hålla i på samma sätt som man gjorde i våras, man är helt enkelt trött på detta.

– Jag är väldigt orolig, jag tror smittan kommer att eskalera, säger Helmuth Petersén.

Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg.

Näst störst andel nya smittade vecka ett hade Landskrona, med en procent covid-19-infekterade – 464 personer. Kommunalrådet Torkild Strandberg (L) säger:

– En förklaring kan vara att vi har en välutbyggd testkapacitet, då blir ju fallen fler. Det kan också bero på att vi har en socioekonomisk situation där många människor bor trångt och kanske har svårt med språket när det gäller att ta till sig information om detta. Och vi bor i en pendlingsintensiv kommun.

Samtidigt konstaterar Torkel Strandberg att få är sjukskrivna i den kommunala organisationen och att de äldre på Landskronas särskilda boenden varit mycket mindre covid-19-drabbade än i andra delar av landet.

– Det är väldigt divergerande signaler. Men samtidigt säger Region Skåne att vi har ett antal tuffa veckor framför oss, konstaterar Strandberg.

Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona.

Sju av landets tio värst drabbade kommuner vecka ett ligger i Skåne. I en av dem – Åstorp – stänger lågstadieskolan Hyllinge från och med måndag, på grund av "omfattande smittspridning av covid-19", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Smittspridningen är fortfarande omfattande i Sverige. Här folkliv på affärsgatan Kullagatan i skånska Helsingborg i december.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen