Invånare uppmanas till ”personlig lockdown” i Uppsala

Publicerad 2021-04-13

Gå i ”personlig lockdown” och utgå från att alla du träffar kan vara smittade.

Så lyder uppmaningen från Region Uppsala i en ny kampanj.

– Vi vet att många är trötta på att hålla sig hemma och hålla distansen, men nu är vi i en extrem situation, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen i Uppsala.

Under tisdagsmorgonen kom ett pressmeddelande från Region Uppsala, länsstyrelsen och kommunerna i regionen.

Där uppmanas alla i regionen att gå i "personlig lockdown" och att utgå från att alla man träffar kan vara smittade.

Det hela är en kampanj som tagits fram av länets myndigheter på grund av det förvärrade smittoläget av covid-19. I går vårdades 151 personer med covid-19 på sjukhus i regionen, varav 30 av dem på intensivvårdsavdelning, vilket är det högsta antalet i regionen hittills under pandemin.

”Extrem situation”

– Vi vet att många är trötta på att hålla sig hemma och hålla distansen, men nu är vi i en extrem situation. Belastningen på vården och medarbetarna är hög. Det är endast om alla invånare jobbar gemensamt som vi kan trycka tillbaka smittan, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen, i pressmeddelandet.

Hon förklarar för Aftonbladet att kampanjen är en gemensam kraftsamling för att påminna om att invånarna måste hålla ut ett tag till.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala.

Budskapet ”personlig lockdown” innebär dock inte att det införs några nya lagar eller myndighetsriktlinjer, förtydligar regionen.

– Det är inte samma sak som de formella nedstängningar som man haft i andra länder. Det handlar mer om ett förhållningssätt. Vi har valt uttrycket för att vi tycker att det beskriver hur man bör bete sig i det här läget. Det handlar om att stänga ner så mycket som möjligt av ens vanliga sociala liv, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Utbrott av sydafrikanska varianten

Bakom kampanjen står också flera företag och föreningar.

– Det här är en kraftsamling för hela länet och vi hoppas nu att invånarna inte bara ska sprida budskapet, utan också leva efter det. Liv och hälsa står på spel, men åtgärderna är också långsiktigt viktiga för länets företagande, forskning och utbildning. Om vi anstränger oss ännu mer under ett par veckor nu kommer det att ge oss mycket tillbaka längre fram, säger landshövding Göran Enander.

Regionen uppger också att den brittiska, mer smittsamma virusvarianten, nu utgör cirka 70 procent av alla covid-fall.

Man har också sett flera utbrott med den sydafrikanska varianten, som nu utgör uppemot 10 procent av alla fall i Region Uppsala.

Smittspridning speglas i skolan

Dessutom speglas den ökade smittspridningen i samhället och i skolan.

Regionen skriver i pressmeddelandet att man ser fler konstaterade fall i skolmiljö, även om det är relativt få utbrott med smittspridning i klasser och skolor.

Gymnasieskolan får därför en fortsatt möjlighet att fortsätta med delvis distansundervisning, om inte trängselproblematiken i skolan eller lokaltrafiken kan lösas.

I pressmeddelandet står det också att de regionala rekommendationerna förlängs till den 30 april.

Där ingår exempelvis att bära munskydd i kollektivtrafiken under dygnets alla timmar.