En dag kvar – vågmästarstaterna som kan avgöra

Joe Biden har största övertaget på 12 år

Med bara en dag kvar till valdagen lägger nu båda presidentkandidaterna in en sista växel i de avgörande delstaterna.

Biden har dock övertag i fyra viktiga vågmästarstater – det bästa läget för en kandidat sedan 2008, skriver New York Times.

Under valkampanjens sista intensiva timmar finns ingen tid att spilla.

Medan president Donald Trump har ett hektiskt måndagschema med totalt fem delstater inplanerade på en dag – Michigan, North Carolina, Georgia, Florida och Pennsylvania – väljer Demokraternas Joe Biden att fokusera på delstaten Ohio men framförallt en – Pennsylvania.

Även Trump har kampanjat intensivt i den viktiga vägmästarstaten, som tillsammans med Florida kan vara avgörande för hans chanser att bli återvald.

Under lördagen gjorde presidenten totalt fyra stopp i Pennsylvania och ska även återvända på måndagen.

Rostbältet viktigt för omval

Även Michigan, som med Pennsylvania och Wisconsin, utgör det viktiga så kallade rostbältet, och som Trump tog hem segern i valet i 2016, är viktiga för den sittande presidentens chanser för en ny mandatperiod, menar bland andra Washington Posts Aaron Blake, som konstaterar att det annars är ”game over” för Trump.

Blake skriver även att presidenten måste vinna Florida för att sannolikt ha en chans överhuvudtaget.

Han konstaterar även att delstaten Iowa, där Trump just nu har en knapp ledning i opinionsmätningarna, sannolikt inte kommer vara den avgörande delstaten.

Biden har under lång tid haft medvind i de nationella opinionsmätningarna och enligt en mätning från The New York Times/Siena College har den tidigare vicepresidenten en betydande ledning i fyra av de viktigaste vågmästarstaterna: Wisconsin, Pennsylvania, Florida och Arizona.

Enligt tidningen har ingen presidentkandidat sedan 2008 haft ett sådant stort övertag.

Presidentkandidaten Joe Biden.
Presidentkandidaten Joe Biden.
Donald Trump har genomgående krävt ett slutresultat redan på valdagen.
Donald Trump har genomgående krävt ett slutresultat redan på valdagen.

På söndagen uppgav nyhetssajten Axios att man hade uppgifter om att Trump kommer att utropa sig som vinnare om det tidigt under valnatten ser ut som att “han leder”. Men det förnekas nu av presidenten själv.

Men på ett kampanjmöte i North Carolina på söndagskvällen svarade Trump att artikeln var “falsk”.

”Kommer gå in med advokater”

Han beklagade sig även över att sen rösträkning tillåtits i delstaterna Pennsylvania och North Carolina, och tillade att han kommer låta sina jurister se över resultatet “redan under valnatten”, skriver NBC News.

– Vi kommer att gå in på natten, så snart valet är över, då går vi in ​​med våra advokater, sa Trump som ägnat stor del av sin valkampanj att ifrågasätta poströsterna, som han menar kommer leda till omfattande röstfusk.

– Jag tycker att det är ett fruktansvärt och farligt beslut för vårt land.  Jag tror att det kan missbrukas och leda till bedrägeri, sa Trump under söndagskvällen.

Krävt slutresultat på valdagen

I flera delstater räknas poströster som inkommer efter den 3 november så länge de är poststämplade senast på valdagen.

I Pennsylvania tillåts inte valtjänstemän påbörja rösträkningen före vallokalerna stängt på valdagen – en process som kallas pre-canvassing och hjälper till att påskynda rösträkningen och därmed valresultatet.

Trump har genomgående krävt ett slutresultat redan på valdagen, trots att ingen delstat någonsin rapporterat om detta samma dag, uppger The Hill.

Publisert:

LÄS VIDARE