Rasar över hatet mot judar på Clubhouse: ”Triggar varandra”

Hatet frodas i ljudchattrummet Clubhouse efter upptrappningen i Mellanöstern.

Journalisten Negar Adele Josephi, vittnar om extremt hat mot judar och anser att appen borde stängas ner.

– Stämningen blir allt mer hätsk och de triggar varandra att utföra vidriga saker.

I samband med att konflikten mellan Israel och Palestina trappats upp den senaste veckan har hatet mot judar ökat runt om i världen. Attacker på judiska gravplatser och synagogor har rapporterats från flera länder och grov antisemitism sprids med uppmaning om att utrota Israel och våldta judiska kvinnor.

På sociala medier, i det hajpade ljudchattrummet Clubhouse, får antisemitismen flöda fritt. Negar Josephi, journalist och tidigare reporter på Ekot, har följt utvecklingen av samtalen på Clubhouse.

– Det är allt från att de ska våldta judiska kvinnor och vad de ska göra med våra ungar.

Flera nya anonyma konton har öppnat där användare har Hitler som profilbild.

– Det är mest unga människor från orten som pratar om det här. Det kan vara så att de bara tuffar sig men stämningen blir allt mer hätsk och de triggar och eggar upp varandra att utföra vidriga saker.

Negar Josephi tycker att samtalen blir värre och värre inne i Clubhouse.
Negar Josephi tycker att samtalen blir värre och värre inne i Clubhouse.

”Stäng ner Clubhouse”

Negar Josephi tycker att samtalen blir värre för varje gång hon är inne på Clubhouse.

– Det har utvecklats till hur de ska mobilisera sig och hur de ska få korkade ”svennar” att förstå hur ond Israel är. Tonen är att en förintelse ska ske igen genom att lura ”svennarna” och framstå som anständiga och förnuftiga.

Hon anser att Clubhouse måste ta sitt ansvar. Kanske till och med stänga ner så länge det förekommer hets mot folkgrupp.

– Det är jobbigt att gå på en annan minoritet, för muslimer är utsatta i Sverige just nu. Men de måste få kritiseras när de håller på så här. Då spelar det ingen roll hur utsatta de är.

Namnen för samtalsgrupperna har hetat allt från: ”Alla vi som stöttar Palestina” till ”*Namn namn* vi ska mörda dig din sionist jävel” och ”Knulla alla syrianer som stöttar Israel”. Aftonbladet har tagit del av ljudfiler från samtalen i grupperna.

En av de som varit aktiva på Clubhouse i samtalen om judehat uppges vara en känd artist. I ett ljudklipp som Aftonbladet fått ta del av pratar en person med artistens namn om en ny förintelse.

Artisten dementerar uppgifterna fullständigt och hävdar att någon skapat ett falskt konto i artistens namn. Artisten uppger att kontot har anmälts till Clubhouse.

Publisert: