Varningsskott och begränsad telefoni i Minsk

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter protesterar mot den belarusiska regimen på söndagen.
Foto: AP/TT
Demonstranter protesterar mot den belarusiska regimen på söndagen.

Över 200 regimkritiker har gripits i samband med demonstrationer i Belarus, de flesta av dem i huvudstaden Minsk, uppger regeringen. Protesterna genomfördes trots hot från polisen om att skarpa skott kan avlossas.

Den belarusiska oppositionen har sedan det starkt kritiserade presidentvalet den 9 augusti krävt att den auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko avgår.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, manade till fortsatt fredliga protester på söndagen.

"Vi slutar först när varje politisk fånge frigetts, när rättsväsendet börjar försvara folket och rättsstaten och då rättvisa val åter hålls i Belarus", skrev hon i ett uttalande.

Tiotusentals demonstranter

Ryska nyhetsbyrån Interfax uppskattade att omkring 30 000 människor gav sig ut för att demonstrera i Minsk.

Det innebär att många trotsade polisens hot om att använda dödligt våld mot demonstranter. I veckan sade en högt uppsatt polisföreträdare i belarusisk statlig tv att skjutvapen med skarp ammunition kan komma att användas mot oppositionella som demonstrerar framöver.

Enligt inrikesdepartementet sköt polis varningsskott med gummimantlad ammunition på söndagen.

– Det finns ingen återvändo. Om de börjar skjuta skulle ännu fler ge sig ut på gatorna, sade Anzjela Krasovskaja som demonstrerade i Minsk.

Begränsad telefoni

Telefonin drabbades av kraftiga störningar på söndagen. Mobiloperatören MTS Belarus uppgav att den beordrats att begränsa nätverket för att "upprätthålla rikets säkerhet".

Över 13 000 människor har gripits i Belarus sedan valet, däribland en rad tongivande oppositionsföreträdare, och många rapporter finns om misshandel och tortyr i polisarrester och häkten.

EU har enats om sanktioner mot Belarus och har uttalat att Lukasjenko inte längre betraktas som landets rättmätige president.

Publicerad: