Smittspridning i Gällivare tar ny fart

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Gällivare upplever återigen en spridning av covid-19 och hade under vecka 42 högst incidens i länet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Gällivare upplever återigen en spridning av covid-19 och hade under vecka 42 högst incidens i länet. Arkivbild.

NYHETER

I Gällivare har antalet coronafall ökat under de senaste veckorna – och de flesta av fallen finns inom gruvindustrin.

– Jag har pratat med aktörerna och upplever att man tar det här på största allvar, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt till TT.

Under de senaste tre veckorna har totalt 23 nya covid-19-fall tillkommit i Gällivare –och av de senaste 13 fallen under vecka 42 finns flertalet inom gruvindustrin, skriver Gällivare kommun på sin hemsida. Det innebär att Gällivare har högst incidens i länet – det vill säga antal smittade per 1 000 personer – på 0,74 promille under föregående vecka.

"Tar det på allvar"

Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt från Smittskydd Norrbotten handlar det dels om enstaka fall och dels om två smittkedjor, som finns inom gruvindustrin.

– Där pyr det lite igen. Men jag har pratat med de två aktörerna och upplever att man tar det här på största allvar, och även tar till de åtgärder som behövs, säger han till TT.

Gällivare upplevde under ett par veckor i juni som första svenska ort utanför storstadsregionerna en omfattande spridning av coronaviruset.

Coronautbrottet i juni inföll en månad efter att gruvjätten LKAB genomfört ett underhållsstopp, då entreprenörer från hela landet och från utlandet vistades på orten.

LKAB inleder även under onsdagen ett underhållsstopp under 24 timmar, då ett hundratal inresande entreprenörer väntas anlända till hotell och campingplatser i området.

"Har ögonen på dem"

Enligt Anders Nystedt är dock rutinerna kring smittspårning betydligt mer upparbetade i nuläget än de var vid underhållsstoppet i våras.

– Jag tror också att gruvföretaget känner sitt samhällsansvar och många företag här har skrivit in i kontrakten med entrepenörerna vad som gäller på fritiden. Och jag tror att medborgarna i Gällivare har ögonen på dem – de kan nog komma att klaga på bolaget om det inte sköts, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN