Upprop i EU: Glöm inte sommartiden

Av:  Wiktor Nummelin/TT

Svenske ledamoten Johan Danielsson (S) är ansvarig för EU-parlamentets behandling av sommartidens vara eller icke vara. Arkivfoto.
Svenske ledamoten Johan Danielsson (S) är ansvarig för EU-parlamentets behandling av sommartidens vara eller icke vara. Arkivfoto.

Hur går det egentligen med slopandet av de årliga tidsomställningarna? Det undrar nu EU-parlamentet som tröttnat på att medlemsländerna inte kan ena sig om vad man egentligen tycker om det förslag som EU-kommissionen lade fram redan 2018.

"Europas medborgare har väntat länge nog. Det förtjänar att vi beslutsfattare tar saker på allvar", skriver svenske ledamoten Johan Danielsson (S) i ett brev till ekonomi- och energiminister Peter Altmaier som ansvarar för frågan i ministerrådets nuvarande ordförandeland Tyskland.

Danielsson är ansvarig för hanteringen av frågan i EU-parlamentet där man redan för 1,5 år sedan sade ja till ett slopande av tidsomställningarna från år 2021. Ingenting kan dock beslutas innan medlemsländerna också behandlat frågan, vilket hittills tagit betydligt längre tid än väntat.

– Jag uppmanar dem att åtminstone försöka enas före årsskiftet, säger Danielsson på en pressträff via webben.

Höstens tidsomställning sker under natten mellan lördag och söndag, då klockan ställs tillbaka en timme.

Publisert: