Rysk expert: ”Stridspiloten är en skitstövel”

Rysk media ger väldigt olika bilder av vad som hände innan Roman Protasevitj greps på Minsks flygplats i söndags.

Statsmedia påstår att jaktplanet Mig-29 skickades upp för att skydda ett närbeläget kärnkraftverk.

Oberoende Novaja Gazeta intervjuar en flygexpert som kallar stridspiloten ”skitstövel”.

Den belarusiska propagandan rullade igång direkt efter att Ryanairs flight 4978 tvingats landa i Belarus huvudstad och journalisten Roman Protasevitj gripits misstänkt för påstådd organisering av massupplopp.

I belarusisk tv läste en regeringsföreträdare upp ett meddelande som sades komma från terrororganisationen Hamas, där de påstods kräva ett slut på det israeliska bombardemanget av Gaza.

”Det finns en bomb på flight 4978. Om ni inte uppfyller våra krav, kommer bomben att explodera 23 maj över Vilnius”, läste tjänstemannen Artjom Sikorskij ur ett dokument.

Hamas förnekade påståendet via Reuters. Ingen bomb hittades heller i planet.

Ryanair-planet som tvingades ner i Minsk under söndagen.
Ryanair-planet som tvingades ner i Minsk under söndagen.

”Protasevitj extremist”, hävdar statsmedia

Rysk statsmedia stödjer den belarusiska versionen av händelseförloppet och menar att det var en naturlig nödlandning för att säkerställa att ingen bomb fanns ombord. Att Roman Protasevitj råkade befinna sig på planet och kunde gripas var en ren tillfällighet.

Den ryska statstrogna nyhetsbyrån RIA Novosti kallar journalisten Protasevitj ”extremist” och hävdar att stridsflygplanet skulle säkerställa att Ryanair-planet med bomben ombord inte exploderade vid ett närbeläget belarusiskt kärnkraftverk.

– Stridsplanet fanns på plats om det skulle visa sig nödvändigt att assistera flygplanet vid landningen, särskilt med tanke på det belarusiska kärnkraftverket i närheten, sade ryska UD:s talesperson Maria Zacharova till RIA Novosti i går måndag.

Roman Protasevitjs framträdde i en video där han säger att han mår bra och erkänner brott.
Roman Protasevitjs framträdde i en video där han säger att han mår bra och erkänner brott.

I dag tisdag beskrev hon nödlandningen som en rutinåtgärd. Via den statliga nyhetsbyrån Tass kommenterar hon EU:s flygförbud för belarusiska flygplan:

– Av någon anledning agerar västvärlden hysteriskt. Och vi förstår varför. För nu är Belarus på dagordningen.

”Kan ha flugit framför nosen”

I Novaja Gazeta och andra ryska oberoende tidningar framträder en helt annan bild av händelserna. Flygexperten Vadim Lukasjevitj beskriver hur det belarusiska jaktplanet kan ha tvingat Ryanair-planet att vända, när det bara var två minuter från den litauiska gränsen.

– När ett flygplan befinner sig i luftrummet över ett annat land måste det lyda order från flygledningen i det landet. Men ett stridsflygplan kan också tvinga det att landa, säger Lukasjevitj till Novaja Gazeta.

Antingen kan jaktplanet flyga nära och visa sina raketer, vilket betyder att piloten är beredd att använda sina vapen, enligt Lukasjevitj. Eller också kan stridsplanet korsa det civila planets kurs.

– Det sker i så fall precis framför nosen i hög hastighet och är ett kommando om att ändra kursen, säger Lukasjevitj.

Av allt att döma är det den versionen flygexperten tror mest på. Senare i artikeln riktar han sig direkt till stridspiloten och säger:

– Här ser du ett civilt flygplan som inte hotar någon och är på väg att lämna ditt lands territorium. Du är en pilot. Du har avlagt en ed om att försvara ditt folk. Vad heter du, din skitstövel?

Planet stoppades två minuter från den litauiska gränsen.
Planet stoppades två minuter från den litauiska gränsen.
Publisert:

LÄS VIDARE