Nyheter

Det vill Joe Biden fixa de första 100 dagarna

Av: 

TT

NYHETER

En mycket snabbare vaccinprocess. Nödhjälp till coviddrabbade amerikaner. Tillbaka till Parisavtalet om klimatet. Det är några av de punkter som demokraten Joe Biden kommer att agera på när han flyttar in i Vita huset.

Hans första tid som president lär dock skuggas av riksrätten mot företrädaren Donald Trump.

– Dag ett väntar jag mig förändringar i vaccinationsprocessen och riktig hjälp till folk som förlorat sina jobb på grund av pandemin, säger Rob Speel, statsvetare vid Pennsylvania State University, till TT.

– Och så småningom lär vi se reformer i (sjukförsäkringslagen) Obamacare. Det är inte omöjligt att Joe Biden försöker få igenom ett helstatligt försäkringsalternativ, något Barack Obama aldrig lyckades med.

I USA ses en presidents första 100 dagar ofta som en form av smekmånad och ett prov på om han eller hon menat allvar med sina vallöften. Under den tiden brukar den nyvaldes popularitet vara fortsatt hög och kongressen redo att lagstifta.

Men för Joe Biden som tar över mitt under en pandemi som orsakat ekonomisk tumult, och som dessutom fått en riksrätt mot sin företrädare på halsen, lär inget bli som vanligt.

"Inte råd" med passivitet

Det har dock inte hindrat valvinnaren från att hinta vad han vill och tänker göra, både i tal och intervjuer och i sin valplattform.

Först och främst kommer Biden trappa upp insatserna mot coronaviruspandemin, han överväger bland annat att säga till sina landsmän att bära munskydd i 100 dagar. Nyligen lade han fram ett räddningspaket på 1 900 miljarder dollar som bland annat innefattar utökad test- och vaccinationskapacitet, en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar (motsvarande 125 kronor) i timmen och direktutbetalningar på 1 400 dollar till drabbade amerikaner.

– I den här krissituationen har vi inte råd att vara passiva, sade en allvarlig Biden.

Vidare är klimatinitiativ att räkna med. Frågan är högprioriterad och tidigare utrikesministern John Kerry har utsetts till särskilt klimatsändebud. Beslut som kraftigt begränsar de klimatpåverkande utsläppen väntas, liksom statliga subventioner för exempelvis elektriska bilar. Och på dag ett ska USA återanslutas till Parisavtalet om klimatet.

Aktiv i världen

Det sistnämnda är ett av flera multilaterala initiativ det nya Vita huset väntas ta, efter fyra år med Donald Trumps "Amerika först"-politik.

– USA kommer att bli mycket mer aktivt i (försvarsalliansen) Nato och i FN och allmänt återuppbygga globala allianser. Det är dock oklart om Biden vill ändra Trumps politik gentemot Kina och Nordkorea, säger Speel.

Ett internationellt avtal som hånades och delvis revs upp av president Trump är kärnenergiavtalet med Iran. Biden har lovat att USA ska återgå till det, men Speel tror att det kommer att ske först efter förhandlingar.

– Det har sagts att han tänker sitta ner med Iran och de övriga parterna och förhandla om delar av överenskommelsen, inte gå direkt tillbaka till det som var.

TT: Hur bör Biden hantera de tiotals miljoner Trumpväljare som inte tror på att han vann valet?

– Jag tror att han kommer att försöka stilla de mest hetlevrade Trumpanhängarna genom att visa på ett lugnt ledarskap. I motsats till vad som sagts i valrörelsen är Biden inte radikal, som senator arbetade han ofta fram kompromisser med Republikanerna och han lär försöka göra detsamma nu.

Senaten avgörande

Nyckeln till huruvida Joe Bidens start som president blir framgångsrik ligger dock inte bara hos honom, utan även hos kongressens överhus senaten. Det är där Bidens val av ministrar och andra höga tjänstemän frågas ut och godkänns, tillsättningar som är centrala för att hans politik ska börja rulla.

Men senaten måste också, jämte representanthuset, rösta om och godkänna de nya lagar och initiativ som presidenten lägger fram. Och dessutom ska kammaren agera domstol i riksrättsmålet om anstiftan till uppvigling mot avgående Donald Trump.

Trycket är med andra ord högt på de 100 senatorerna. Biden har föreslagit att de till en början delar upp arbetsdagarna och använder hälften av tiden för riksrätten och hälften för ministertillsättningar.

– Det är tur för Joe Biden att Demokraterna nu tar över makten i senaten. Hade det inte skett hade det varit svårt för honom att få något ur händerna, säger Speel.

TT: Hur skulle du beskriva känslan i USA inför installationen?

– Många är rädda för våldsamma protester eller till och med terrorism. Om det går lugnt till kommer vi att dra en kollektiv lättnadens suck här.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: