Aftonbladet

De gömda kvinnorna från Aftonbladetreportaget – nu prisas de

Av: 

Kerstin Weigl

NYHETER

För ett år sedan hade de just lärt känna varandra. Nu får de pris för att ha skapat nätverket Gömda kvinnor.

Det började med en serie poddar i Aftonbladet.

Gömda kvinnor placerar ut skor på valda platser för att uppmärksamma de kvinnor och barn som tvingas hålla sig gömda och leva med dold identitet på grund av våldsamma män. Skor på Riksbron framför Sagerska palatset. Aktionen "Gömda och glömda".
Gömda kvinnor placerar ut skor på valda platser för att uppmärksamma de kvinnor och barn som tvingas hålla sig gömda och leva med dold identitet på grund av våldsamma män. Skor på Riksbron framför Sagerska palatset. Aktionen "Gömda och glömda".

Priset “Årets Selma” går till person eller organisation som under året gjort avtryck i jämställdhetsdebatten. Det har de lyckats med - trots att de inte kan synas offentligt. Kvinnorna kallar sig “Petra” och “Jonna”.

De fick kontakt för ett drygt år sedan efter att ha lyssnat på Aftonbladets reportageserie om gömda kvinnor. Nästan 800 kvinnor lever gömda, de flesta under dödshot från en ex-partner.

Kvinnorna syns inte i några register. Deras post går till Skatteverket på den gamla adressen. De har flyttat många mil och har en påhittad livshistoria. Även deras barn måste ljuga.

Nästan 800 kvinnor i Sverige lever gömda.

”Petra” och ”Jonna” ville organisera protester mot att gärningsmän inte begränsas, medan de själva lever i fängelse utan galler. Skyddet är svagt och barn tvingas umgås med förövare.

Nu har nätverket vuxit i hemliga grupper i sociala medier och har över etthundra medlemmar. Aftonbladet har följt den underjordiska proteströrelsen. “Petra” och Jonna” har låtit sig intervjuas även i andra media och talat med myndigheter och även direkt med dåvarande jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

– Vi kommer aldrig att tystna, säger de. Vi blir fler och fler. 

“Petra” och “Jonna” säger att de är “otroligt tacksamma och glada” över priset och hoppas uppmärksamheten medför att fler gömda kvinnor ansluter sig, de som ännu inte vågat. 

– Det är viktigt att kvinnor som oss ser det starka i att inte vara ensamma. 

Prissumman tiotusen kronor skänker de i den solidaritetens anda kvinnojouren Helga i Tranås. 

“Årets Selma” delas ut av SelmaStories, en del av Bonnierförlagen. I år delas det ut i två kategorier. Priset “Årets röst” får journalisten Irena Pozar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

PODD Gömda kvinnor – en serie av Kerstin Weigl
* Lyssna på avsnitten här!

Läs också!

Publisert:

LÄS VIDARE

De gömda kvinnornas nya motstånds­rörelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet

Tranås

Åsa Lindhagen

Skatteverket