Aktivister anklagas för brott mot Pekinglag

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Prodemokratiska demonstrationer i Hongkong för ett drygt år sedan. Arkivbild.

NYHETER

47 aktivister, många av dem framstående medlemmar av Hongkongs prodemokratiska rörelse, anklagas för omstörtande verksamhet. Fälls de riskerar de livstids fängelse.

Anklagelserna förs fram av den självstyrande regionens polis och ryms inom ramarna för Kinas kritiserade nya säkerhetslag som infördes i Hongkong i fjol.

Bland de anklagade finns parlamentariker, advokater, socialarbetare och ungdomsaktivister. De ingår i en grupp om 55 personer som greps i en serie gryningsräder i januari. Många av dem har släppts mot borgen i väntan på sina rättegångar.

"Måste förtjänas"

En av de anklagade, Jimmy Sham som organiserat flera av jätteprotesterna i staden, slog an en trotsig ton när han var på väg att anmäla sig på en polisstation.

– Demokrati är aldrig en gåva från himlen. Den måste förtjänas av många med starka viljor, sade han till reportrar.

– Vi kommer att stå starka och kämpa för vårt mål.

Finanscentret Hongkong är formellt en självstyrande särskild administrativ region i Kina. De senaste åren har området skakats av jättelika prodemokratiska protester, som många gånger urartat i sammandrabbningar med polis.

Livstid i fängelse?

Den strikta säkerhetslagen infördes av Peking förra sommaren med hänvisning till "skydd av rikets säkerhet". Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som alla kan ge hårda straff. De 47 aktivisterna rapporteras riskera livstids fängelse om de fälls.

Säkerhetslagen har fördömts av en rad länder och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som ska gälla till 2047 enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina 1997. I det avtalet hette det också att Hongkong skulle stifta egna lagar, ha ett oberoende rättsväsende, ett öppet marknadssystem och medborgerliga rättigheter.

Publicerad: