Coronapandemin

Sju länder pausar vaccin – utreder koppling till blodproppar

Inte aktuellt att pausa i Sverige enligt Läkemedelsverket

Av: 

Anna Sjögren

Nivette Dawod

NYHETER

Vaccineringen med Astra Zenecas covid-vaccin har pausats i sex europeiska länder efter att personer som fått vaccinet drabbats av blodproppar.

Nu har en utredning inletts av europeiska läkemedelsmyndigheten.

Men Sverige pausar inte användningen av vaccinet.

Det danska beslutet att pausa alla vaccinationer med Astra Zenecas covid-vaccin kommer efter rapporter om möjliga allvarliga biverkningar. Flera personer som har fått Astra Zenecas spruta har drabbats av blodproppar.

Ett av de inrapporterade fallen rör ett danskt dödsfall.

I nuläget går det inte att säga att det finns en koppling mellan vaccinet och blodpropparna, men den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en utredning för att ta reda på det.

”Inget lätt beslut”

Enligt danska Sundhedsstyrelsen pausar man vaccinationerna som en försiktighetsåtgärd, inledningsvis i 14 dagar.

– Vi står mitt i den största och viktigaste vaccinationsutrullning i Danmarks historia. Vi behöver alla vaccin vi kan få. Det är därför inget lätt beslut att sätta ett av vaccinen på paus. Men eftersom vi vaccinerar så många så måste vi också reagera i god tid när det finns uppgifter om möjliga allvarliga biverkningar, säger Søren Brostrøm, direktör för Sundhedsstyrelsen.

– Det måste vi få utrett innan vi kan fortsätta att använda vaccinen från Astra Zeneca.

Astra Zeneca: Är grundligt undersökt

Ytterligare sex länder har pausat Astra Zenecas vaccin, några av dem före, och några av dem efter det danska beskedet om möjliga allvarliga biverkningar.

Det handlar om Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg, rapporterar norska NTB. Även Island pausar vaccinet.

– Vi har haft några gånger tidigare att man pausat användningen tillfälligt. I Österrike hade man i förra veckan, tror jag, något fall. Men där återtog man vaccinationen efter att tillfälligt ha utrett det hela. Vi får se vad de (EMA, reds anm) kommer fram till. Det är viktigt att man tar det försiktigt och hellre stannar upp när man ser någonting, säger Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare, till Sveriges Radio Ekot, efter det danska beskedet.

Astra Zeneca: Är säkert

Vid Astra Zeneca känner man till att en utredning görs kring möjliga kopplingar mellan vaccinet och att personer har drabbats av blodproppar.

Men läkemedelsföretaget, vars aktie föll efter nyheten, understryker för danska nyhetsbyrån Ritzau att man har patientsäkerhet som högsta prioritet.

– Vaccinens säkerhet är grundligt undersökt i fas 3-studier, säger företaget i en kommentar till nyhetsbyrån.

Enligt statistik från Läkemedelsverket är Astra Zeneca det vaccin med flest inrapporterade biverkningar. Av 85 000 vaccinerade svenskar har 3 281 rapporter om misstänkta biverkningar kommit in till myndigheten. Gällande Pfizer/Biontech har 3 929 rapporter på 443 000 vaccinerade. Gällande Moderna har 466 rapporter på 40 000 vaccinerade kommit in.

De flesta biverkningarna är dock av den vanligare sorten: feber, huvudvärk, muskelvärk och yrsel.

”Inte tillräckligt stöd för att pausa”

Norska Folkhelseinstitutt, FHI, och landets läkemedelsverk meddelade under en pressträff att man väljer att pausa vaccinet.

I Sverige har två fall av "tromboemboliska händelser" rapporterats i samband med Astra Zenecas Vaccin och ett tiotal för Pfizer-Biontech, enligt TT.

– Antalet sticker inte ut på något sätt i förhållande till hur många som vaccinerats.

Läkemedelsverket uppger dock att det inte är aktuellt för Sveriges del att avbryta vaccineringarna. Man bedömer att det är viktigare att fortsätta vaccinera.

"Vi bedömer inte att det finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin", skriver Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, i en kommentar till TT.

I ett pressmeddelande skriver Läkemedelsverket också: ”Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inte heller funnit skäl för indragning eller att avbryta vaccinationen. Bedömningen är att nyttan med vaccinet tydligt överstiger riskerna, myndigheterna fortsätter bevaka frågan.”

Aftonbladet har sökt Astra Zenecas presstjänst.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Stödstrumpor Medifoot 1 par

stuffstore

Stödstrumpor Medifoot 1 par

129,00 kr199,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Lollo låg döende på altanen efter blodpropp– räddades av Emma

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Danmark

Vaccin

Coronaviruset

Astra Zeneca

Covid-19