Kallfront på väg in över Skåne

Publicerad:
Moln över Öresundsbron. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Moln över Öresundsbron. Arkivbild.

NYHETER

Den som vill ha sol i Skåne får passa på under fredagen. Sen blir det kyligt och molnigt i helgen.

Men den som vill elda upp höstlöven i dag får passa sig.

– Även om det inte är jättevarmt under fredagen, så är det soligt, torrt och blåsigt, så det komma att vara risk för gräsbränder, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Efter förra veckans vårvärme väntas nu en betydligt svalare helg.

– I februari var det kallt i omkring 18 dygn, sen började högre temperatur komma in över Skåne och det var betydligt varmare i slutet. Det kommer vara betydligt kyligare när vi går in i de två närmsta veckorna, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Dimman som låg tidigare under veckan har lättat på fredagen, som blir solig men också kall.

– Fredagen blir solig i Malmö och hela Skåne, men det är ganska kylig luft som har letat sig ner i landet, så temperaturen stiger inte till mycket mer än en 3-4 plusgrader, trots att det är strålande sol, säger Mikael Sjöstrand.

– Det kan också vara lite småblåsigt, längsmed kusten främst där det kan vara friska nordliga vindar.

Det är torrt i markerna och lite blåsigt samtidigt som sol väntas på fredagen – därför får man då vara försiktig om man tänkte gå ut och elda löv.

– Även om det inte är jättevarmt under fredagen, så är det soligt, torrt och blåsigt, så det komma att vara risk för gräsbränder under fredagen. Om man ska elda ska man ha koll på att det kan sprida sig lätt.

Vädret fortsätter att vara klart under natten mot lördag.

– Så det blir kallt. Det är ner mot 3-4 minusgrader som lägst, kanske att det håller sig kring nollan i Malmö. Det kan ligga lite frost på marken på lördagsmorgonen.

Fram på dagen på lördagen så kommer det att vara en västlig vind, som gör att en hel del moln kan ta sig in över Skåne.

– Det kommer vara en molnig lördag med temperaturer mellan 4-6 plusgrader, och lite småblåsigt i den här västliga vinden som tidvis kan vara frisk. 

– På söndag är Malmö och Skåne ett av få områden i söder som inte får strålande sol. Det är en kallfront som sträcker sig över Skåne och Halland vilket gör att det kommer vara ganska mycket moln på söndagen, och en del lätt regn som kommer kring lunch och mot slutet av dagen. 

Foto: Johan Nilsson/TT
Dimma på onsdagen.

Här är det återigen 4-6 plusgrader och det kan vara en tidvis frisk nordvästvind. 

– Man ska nog passa på att njuta här på fredag då det är soligt och härligt, för nästa vecka sen kan det vara en del sol på måndagen men annars molnigt och småkyligt. Mot slutet av veckan är det mer ostadigt väder på väg in. Det kan till och med falla en del snö.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN