Allt fler svenska deltafall – smittan upp 70 procent på fem dagar

Uppdaterad 2021-06-16 | Publicerad 2021-06-15

Antalet inrapporterade fall av deltavarianten har ökat med 70 procent på fem dagar, visar Aftonbladets granskning av läget.

– Det här viruset har överraskat oss förr, och det finns risk att det gör det igen, säger smittskyddsläkare Maria Amér på Region Gotland.

I torsdags rapporterade Folkhälsomyndigheten att 71 nya fall hade upptäckts i Sverige fram till den 9 juni av den mer smittsamma varianten av coronaviruset som tidigare kallades indiska mutationen, nu deltavarianten. De ska ha upptäckts med hjälp av så kallad helgenomsekvensering.

Myndigheten konstaterade att antalet smittade av deltavarianten ökar, främst i Värmland och Blekinge. Därför infördes skärpta smittskyddsåtgärder i båda regionerna.

Aftonbladets enkät till samtliga regioners smittskyddsenheter visar nu att antalet inrapporterade bekräftade fall av deltaviruset hade ökat till 121 i går måndag. Det innebär alltså en ökning på 70 procent sedan 9 juni.

Gotland hade två inrapporterade fall den 9 juni, enligt Folkhälsomyndigheten. 14 juni var det fem fall, enligt smittskyddsläkare Maria Amér på Region Gotland:

– Det här viruset har överraskat oss förr, och det finns risk att det gör det igen, säger hon.

Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.

Mer smittsam

I pressmeddelandet konstaterar Folkhälsomyndigheten att deltamutationen ”tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter”.

I en intervju med TV4 på tisdagen bekräftar chefen för avdelningen för smittskydd och hälsoskydd på FHM, Britta Björkholm, att Sverige nu har en samhällsspridning av mutationen. Hon sa också att den sprids av unga personer.

– Det är ju inte bara reserelaterade fall som dyker upp, så är det. Att den verkar öka i omfattning kan vi säga redan nu.

Värmland och Blekinge har infört skärpta åtgärder.

Myndigheten skriver också att ”preliminära analyser visar att vaccinationsskyddet efter en dos är något lägre mot deltavarianten men att två doser vaccin ger ett gott skydd”.

Region för region

Så här har den inrapporterade förekomsten av deltavarianten förändrats i regionerna. Siffran för 9 juni kommer från Folkhälsomyndighetens sammanställning, medan siffran från 14 juni kommer från Aftonbladets enkät.

Skillnaden i siffrorna beror ibland på eftersläpning av inrapporteringen från regionerna till Folkhälsomyndigheten. Region Stockholm skriver till exempel i ett pressmeddelande att 35 fall av deltavarianten påträffats till den 7 juni, medan Folkhälsomyndigheten anger 29 fall i Stockholms-regionen den 9 juni.

Blekinge

9 juni: 4 rapporterade fall

14 juni: 16 rapporterade fall

Ytterligare fyra personer misstänks vara smittade med deltavarianten. Deras prover sekvenseras nu. Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö säger:

– Det är svårt att bedöma allvarlighetsgraden, men det finns risk att vi får en samhällsspridning på samma sätt som man sett i Storbritannien. Mest bekymmersamt är att det tycks som om det krävs två vaccindoser för att få ett bra skydd mot sjukdom.

Dalarna

9 juni: 1 rapporterat fall

14 juni: 1 rapporterat fall

– Vi har ett fall konstaterat med en person smittad i Indien. Smittspårning har inte visat att det spridits vidare, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Hur allvarlig är situationen när det gäller deltavarianten i er region?

– Ännu inte allvarlig, men det är viktigt att vi har övervakning av alla varianter, både kända och de som kan dyka upp i framtiden, säger Lindblom.

Gotland

9 juni: 2 rapporterade fall

14 juni: 5 rapporterade fall

Fler misstänkta fall undersöks nu. Smittskyddsläkare Maria Amér på Region Gotland säger:

– Det pågår sekvensering runt fall, så det kan komma in ytterligare fall kopplat till de kluster vi utreder just nu. Det är svårt att säga hur många.

Hur allvarligt är läget kring deltavarianten på Gotland?

– Just nu uppfattar jag inte situationen som oroande. Men vi tar det här på största allvar och kartlägger spridningen. Vi har också ett lågt antal fall totalt sett på Gotland i nuläget.

Gävleborg

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 0 rapporterade fall

Regionen har varken några bekräftade eller misstänkta fall av deltavarianten, enligt smittskyddläkare Shah Jalal.

Halland

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 0 rapporterade fall

Region Halland har noll bekräftade och noll misstänkta fall.

– Men vi följer läget och förväntar oss fall, säger regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Jämtland Härjedalen

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 0 rapporterade fall

Jönköping

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 0 rapporterade fall

Kalmar

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 0 rapporterade fall

– Vi ökar nu ambitionsnivån ytterligare i vår smittspårning för att snabbt kunna stoppa smitta kring varje bekräftat fall, oavsett vilken variant det rör sig om, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Kronoberg

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 1 rapporterat fall

– Vi har ett fall bekräftat med sekvensering, säger Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Hur många misstänkta deltafall har ni?

– Det går inte att svara på, säger han.

Norrbotten

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 0 rapporterade fall

– Vi har data fram till vecka 20 och har hittills i vår provtagning inte hittat deltamutationen, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Skåne

9 juni: 1 rapporterat fall

14 juni: 1 rapporterat fall

– Vi har inga nya misstänkta fall med deltavarianten, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Stockholm

9 juni: 29 rapporterade fall

14 juni: 36 rapporterade fall

36 fall med delta har rapporterats utifrån det urval på minst tio procent som sekvenseras. Vi har för tillfället inga misstankar om utbrott av delta i regionen. Det finns ett fåtal fall som är kontakter till bekräftade fall och som vi misstänker är av delta-varianten. Regionen har intensifierad smittspårning avseende delta och andelen positiva PCR-prover som sekvenseras ökar stadigt, säger Hanna Fellenius, pressansvarig på Region Stockholm.

Södermanland

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 0 rapporterade fall

Uppsala

9 juni: 3 rapporterade fall

14 juni: 4 rapporterade fall

Region Uppsala har fyra bekräftade fall av deltavarianten, varav två från april. Runt dessa finns 15-20 misstänkta fall som utreds av vår smittspårningsenhet, säger smittskyddssjuksköterska Johan Hedlund.

Värmland

9 juni: 15 rapporterade fall

14 juni: 39 rapporterade fall

– Vi har i dagsläget fått rapport om 183 misstänkta fall. Med den intensifierade typningen kommer vi nu också under den närmaste tiden att kunna ställa förekomsten av deltavariantens omfattning i relation till de andra varianterna, särskilt den så kallade alfavarianten som sedan en tid dominerat. Smittskydd Värmland ser allvarligt på situationen eftersom vi den senaste tiden har haft en ökad förekomst av fall med covid-19 i Värmland med samtidig förekomst av relativt många fall av deltavarianten, skrev smittskyddsläkare Ingemar Hallén till Aftonbladet i lördags.

Antalet fall har inte förändrats sedan dess, svarade Hallén i dag måndag.

Västerbotten

9 juni: 1 rapporterat fall

14 juni: 2 rapporterade fall

– Båda smittades utanför länet, den ena utomlands och den andra i en annan svensk region. Smittspårning pågår men inga nya fall har konstaterats utifrån dessa två hittills, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Hur allvarlig är situationen kring deltavarianten?

– Just nu är det inte en allvarlig situation, men vi skärper reglerna för hushållskontakter. Man måste ha fått två doser vaccin, i stället för en dos, för att undantas från karantän, säger Persson.

Västernorrland

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 0 rapporterade fall

– Vi har inga uppgifter om misstänkta fall hittills. I nuläget är situationen kring deltavarianten inte allvarlig i regionen, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Maria Tempé.

Västmanland

9 juni: 2 rapporterade fall

14 juni: 2 rapporterade fall

– Vi väntar svar på helgenomsekvensering av ett tiotal prov med koppling till de två tidigare bekräftade fallen, säger tillförordnade smittskyddsläkaren Emeli Månsson.

Västra Götaland

9 juni: 11 rapporterade fall

14 juni: 11 rapporterade fall

Örebro

9 juni: 0 rapporterade fall

14 juni: 1 rapporterat fall

Östergötland

9 juni: 2 rapporterade fall

14 juni: 2 rapporterade fall

PODD Hård kritik mot vaccinturismen

Aftonbladet Daily med Olof Ehrs, vaccinsamordnare Region Dalarna

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen