Uppsala

Boende stoppar inte längre brobygget i Uppsala

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Snart kan bilister åka över ännu en bro i Uppsala.

Det är inte längre någonting som står i vägen för byggplanerna söder om Stadsträdgården, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Tullgarnsbron ska ansluta till Ulleråkersvägen vid Kap intill Studenternas.
Tullgarnsbron ska ansluta till Ulleråkersvägen vid Kap intill Studenternas.

Om några månader kan Uppsala kommun dra igång bygget av 300-miljonersbron som boende försökte stoppa i somras. De överklagade detaljplanen till Mark- och miljödomstolen, men fick inte rätt. Och nu kan de inte längre överklaga domstolens beslut till en högre distans, rapporterar tidningen.

Oro över ljud och miljöpåverkan

Domstolen ansåg, till skillnad från de boenden som överklagat detaljplanen, att den nya bron över Fyrisån kan förbättra luftkvaliteten i området snarare än försämra den eftersom trycket på den närliggande Islandsbron lättar om det finns en till bro i närheten. Islandsbron ska dessutom bara användas av kollektivtrafik när den nya bron väl är på plats, enligt kommunen.

De boendes oro över bullerljud från bron avfärdade rätten också eftersom ljuden kan reduceras med hjälp av bullerskyddande åtgärder, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Alla andra tillstånd har varit på plats sedan tidigare, så nu ligger vägen klar för bygget. Det kommer att starta med ombyggnaden av Ulleråkersvägen där brotrafiken ska ansluta och arbete med vatten- och avloppsledningar på den östra sidan om ån.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Domstolen säger ja – bro för 300 miljoner ska byggas

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Mark- och miljödomstolen