Donald Trumps inreseförbud

FN vädjar till Trump efter beslutet om flyktingstopp

33-årig irakier som reste från Stockholm greps i New York

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Flera personer har efter Trumps order, som innebär ett tillfälligt stopp i flyktingmottagandet, nekats inresa i USA.

Advokater för två irakiska mäns som gripits i New York, varav en av dem ska ha rest med Norwegian Air från Sverige, har nu överklagat gripandet.

FN vädjar också till Donald Trump att han ska tänka om och fortsätta på USA:s ”långa tradition” att välkomna flyktingar.

”Vi hoppas att USA kommer fortsätta sitt ledarskap och sin långa tradition att skydda dem som flyr från konflikter och förföljelse”, skriver FN i uttalandet.

I går skrev Donald Trump under en verkställande order med målet att stoppa islamistiska terrorister från att ta sig in i USA.

I praktiken innebär ordern ett tillfälligt stopp för flyktingmottagandet – och ett totalt inreseförbud för människor från sju muslimska länder som har ”stora problem med terrorism”. De sju länderna är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

– Vi vill bara ha in dem som stödjer vårt land och älskar vårt folk, sa president Trump igår.

Flera personer har redan nekats resa till USA

Redan i dag har Trumps order verkställts. Fem irakier och en jemenit har förbjudits att gå ombord på ett flyg mellan Kairo och New York, enligt flygplatskällor i den egyptiska huvudstaden. Det rapporterar TT.

Passagerarna, som enligt källan hade giltiga amerikanska inresevisum, ska ha stoppats och hänvisats till flighter tillbaka till sina respektive hemländer. Även personer med så kallat grönt kort, alltså uppehållstillstånd i USA, nekas inresa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Jurister har nu lämnat in överklaganden gentemot Trumps order. Advokater som representerar två irakiska flyktingar som greps på flygplatsen JFK i New York, enligt den exekutiva ordern, har överklagat beslutet.

Den ena flyktingen, Hameed Khalid Darweesh, 53, uppges av New York Times ha arbetat för USA:s räkning i Irak under tio år. Han kom med en flight från Irak.

Darweesh släpptes, enligt flera amerikanska medier, vid 19-tiden, svensk tid.

Flög med Norwegian från Stockholm

Den andre personen, Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi, 33, uppges ha rest till New York för att återförenas med sin son och sin hustru som bor i Houston, Texas.

Alshawi reste med en Norwegian-flight från Stockholm. Klockan 8.22 i morse greps han efter att ha stigit av flygplanet, enligt advokaternas stämning.

– Det här är personer med giltiga visum, säger Mark Doss, en av advokaterna som representerar irakierna, till New York Times.

– Deras ärenden har redan behandlats av utrikesdepartementet och Homeland security där de har fått tillåtelse att resa in i USA.

Nu vädjar FN till Trump att tänka om. I ett uttalande från FN:s flyktingorgan UNHCR och IOM (International Organization for Migration) ber man USA att fortsätta sin ”långa tradition” att ta emot flyktingar, oberoende av hudfärg, nationalitet och religion.

IOM och UNHCR skriver vidare att man ”hoppas att USA kommer fortsätta sitt ledarskap och sin långa tradition att skydda dem som flyr från konflikter och förföljelse.”

Rätt att fråga om religion

Syftet med det pausade mottagandet är att nya, hårdare kontrollrutiner ska kunna införas. Vad de kommer att bestå av är inte känt. CNN har emellertid rapporterat att Donald Trump vill att de amerikanska myndigheterna ska få rätt att fråga flyktingar om deras religiösa tro.

Den exekutiva ordern fick redan igår hård kritik från flera håll.

”Tårar rinner nerför Frihetsgudinnans kinder i kväll”, skrev Chuck Schumer, ledare för Demokraterna i senaten, på Twitter igår.

– Amerika är starkare när vi välkomnar dem som flytt från våra fiender. De här åtgärderna sätter inte USA först. Jag skäms över att han är vår president. Trump leder vårt land utifrån rädsla i stället för fakta. Det här spelar våra fienderna rakt i händerna, sa Seth Moulton, demokratisk ledamot i representanthuset i ett uttalande, som The Hill rapporterade om.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

USA inför stopp för flyktingmottagandet

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps inreseförbud

Donald Trump

USA

UNHCR

Migration