Malin tog ut ägg ur mikron – då small det

1 av 3 | Foto: Privat
Malin blev rejält skadad när hon skulle göra sig ett löskokt ägg med hjälp av micron.
NYHETER

Malin Johanssons försök till att fixa sig ett ägg med hjälp av mikrovågsugnen slutade med skadade ögon och andra till tredje gradens brännskada. Nu vill hon varna andra.

För tre veckor sedan använde sig Stockholmsbon Malin Johansson, 26 år, av sin mikrovågsugn för att fixa sig ett löskokt ägg då hon inte har spis för tillfället. Hon började med att koka upp en kopp vatten. Därefter tog hon ur koppen, stoppade ett ägg i den och satte tillbaka koppen i mikron – utan att slå på värmen igen. Tio minuter senare öppnade hon luckan och tog tag i koppen – och då skedde en ”explosion”.

– Jag fick det varma vattnet och ägget över ansiktet samt skärvor som skar upp benen. Det var ägg upp i väggarna och i sängen, det var i hela lägenheten.

Malin hamnade i en sorts chock och sprang ut på gården.

– Allt jag ville vara att komma till kyla, jag var så varm.

Samtidigt kände hon hur hennes syn blev värre och värre.

– Jag trodde att jag blivit blind, att jag tappat synen, ögonlocken klistrades igen. Och det brann så mycket i ansiktet, det kändes som det kokade.

Hon lyckades ta sig in igen till till sin telefon och fick tag på sin mamma Irene som tog Malin till sjukhuset.

– Känslan var först att ”jag dör ju”, jag kommer inte ens lyckas ringa.

Båda hornhinnorna var borta

De åkte direkt till Danderyds sjukhus där Malin fick undersökas på en gång. Förutom att Malin inte kunde se bra började hennes brännskadade hud att expandera så läkarna fick se till att kyla ned den – de konstaterade att hon hade andra till tredje gradens brännskada.

Därefter fick hon röntga kroppen och sy sina sår på benen.

Dagen efter på Sankt Eriks Ögonsjukhus fick läkarna bända upp Malins ögon för att kunna undersöka dem och de kunde konstatera att ögonen tagit stryk.

– De insåg att båda hornhinnorna blivit väldigt skadade, de var borta.

Dessutom hade en massa celler i ögonen dött på grund av det heta vattnet. Som tur är kunde läkarna nyligen ge Malin ett glädjande besked – hon kommer att få tillbaka sin syn.

– Troligen kommer synen ha klarat sig, den kommer nog inte bli nedsatt alls. Men jag är extremt ljuskänslig och det kommer nog att sitta i ett tag.

”Varit otroligt smärtsamt”

Malin har bott hemma hos föräldrarna sedan olyckan. Mamma Irene är ”hennes ögon” och hjälper henne med medicineringen.

– Det har varit fruktansvärt smärtsamt för henne. Hon har trott att hon skulle dö och trott att hon ska bli blind. Vi hoppas att hennes historia på något sätt kan hindra att någon annan går igenom det här, säger Irene.

Hur det kunde gå så illa vet varken Malin eller Irene – men de gissar att ägget expanderade så pass mycket att koppen sprack. Därför vill de nu varna andra för hur man använder mikron och till vad.

– Vi vill gärna sprida hur farligt det är med mikron kontra ägget och hur illa det kan gå, säger Irene, och fortsätter:

– Man måste tänka sig för när man använder mikron, har man otur som Malin kan det leda till andra och tredje gradens brännskada.

”Känns som en slump”

Koppens tillverkare Rörstrand har låtit kvalitetsavdelning undersöka skärvorna. Enligt deras presskontakt Martina Hansson har de inte kunnat hitta något fel på själva porslinsmaterialet.

– Men vi kunde se att hela insidan var täckt av ägg, vilket tyder på att ägget har expanderat, vilket i sin tur orsakat att koppen gått sönder.

Hon tillägger att det ska gå att värma deras produkter i mikron.

Det finns varningar om att försöka sig på att koka ägg i mikron, då det bildas ånga i ägget som inte har någonstans att ta vägen, vilket gör att det exploderar. Patrik Norqvist, som är lektor i fysik vid Umeå Universitet, säger att ett tryck kan bli så pass stort att det händer, men han inte tror att ägget exploderade på grund av själva mikron i Malins fall – då den inte var påslagen.

– Det har absolut inte med mikron att göra. Jag tror att det handlar om maximal otur. För mig känns det som en slump.