Mays råd till Trump: Akta dig för Putin

NYHETER

WASHINGTON. Storbritanniens premiärminister Theresa May är den första utländska ledaren som besöker Donald Trump.

I ett tal inför republikanska kongressledamöter uppmanade hon presidenten att inte komma för nära Ryssland.

– När det kommer till Putin är mitt råd: Engagera er, men var försiktiga.

1 av 2 | Foto: MARK MAKELA / TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May talar inför republikanska kongressledamöter.

Under presidentkampanjen sa Donald Trump flera gånger att hans valseger skulle vara som brexit – fast större, naturligtvis.

I sin första intervju med europeiska tidningar beskrev presidenten Storbritanniens beslut att lämna EU som en stor framgång.

Därför var det inte många som höjde på ögonbrynen när det blev känt att premiärministern Theresa May skulle bli den första utländska ledaren att hälsa på Trump i Vita huset.

De två ska träffas under fredagen, men May är redan på plats i USA. På torsdagseftermiddagen, lokal tid, talade hon inför republikanska kongressledamöter i Philadelphia.

Premiärministern uppmanade USA att inta en ledande position tillsammans med Storbritannien på den internationella arenan. En tydlig passning till Trump, som lovat att sätta ”Amerika först”.

– Våra två länder tillsammans har ett ansvar att leda. Om vi går bakåt, så kommer andra att gå framåt. Det vore dåligt för USA och världen.

Hon betonade dock att de ”inte ska göra om gamla misstag”.

– Tiden då USA och Storbritannien blandade sig i andra länders angelägenheter för att försöka göra världen till en avbild av oss är förbi.

”Följ exemplet från Ronald Reagan”

Theresa May talade sig också varm för FN och Nato, som båda två kritiserats av Trump:

– Flera av våra internationella institutioner behöver reformeras, men de är fortfarande av oerhört stor betydelse.

Premiärministern varnade även Trump-administrationen för att bli för intima i relationen med Ryssland.

– När det gäller Ryssland, är det som så ofta klokt att följa exemplet från Ronald Reagan. När han förhandlade med Michail Gorbatjov (Sovjetunionens siste ledare, reds. anm) så följde han regel: ”Ha tillit, men verifiera”.

– När det gäller president Putin är mitt råd: ”Engagera er, men var försiktiga”.

Trump: ”Skönt att vinna”

De republikanska ledamöterna i kongressen är i Philadelphia för att göra upp planer för året, och diskutera den politiska strategin framöver.

Tidigare under torsdagen talade Donald Trump inför lagstiftarna. Presidenten inledde med att hylla Philadelphia, och staten Pennsylvania. I höstas vann han delstaten, som länge varit ett demokratiskt fäste:

– Det är skönt att vinna, eller hur? Det var ett tag sedan. Ingen trodde att vi kunde ta hem Pennsylvania, men det gjorde vi.

Listade exekutiva ordrar

Därefter gick Trump igenom en del av vad han genomfört under sin första vecka i Vita huset – och vad han hoppas kommer att komma framöver.

– Tänk på allt vi kan göra, och för vem vi gör det. Vi är här för att miljontals människor vill att makten ska flyttas från Washington till folket.
– Nu måste vi leverera. Det är slut på snacket. Vi har chansen att genomföra varaktiga förändringar för vårt land.

Han fortsatte:

– Republikanerna har alltid varit partiet för den amerikanska industrin och den amerikanska arbetaren. Vi måste ta upp det arvet, och vi har börjat den här veckan med amerikansk produktion och amerikanska jobb.

– Vi vill få vårt folk bort från bidrag och tillbaka i arbete.

”Hedrad över att vara er partner”

Under talet la president Trump stor kraft på att försöka få partiet att sluta upp bakom hans politik. Flera av de republikanska topparna i kongressen har öppet kritiserat hans utspel den senaste veckan. Det gäller framförallt presidentens inställning i tortyrfrågan och påståendet om att röstfusket är utbrett i USA. Men många republikaner är även oroliga över att amerikanska skattebetalare kan komma att få stå för notan för murbygget vid gränsen mot Mexiko.

– Det är dags att USA får en president som arbetar för det amerikanska folket först och främst. Jag ska bli den presidenten, sa Trump.

– Vi är bara i början av den här fantastiska resan. Jag är hedrad över att vara er partner i det här uppdraget.