Donald Trump: ”Media mörkar terrordåd”

NYHETER

WASHINGTON/STOCKHOLM. Hans topprådgivare hittade på ett terrordåd som aldrig ägt rum.

Nu anklagar Donald Trump medierna från att mörka attacker som islamistiska terrorister genomför.

– I många fall vill de väldigt, väldigt oärliga medierna inte rapportera om det. Och de har sina skäl, säger presidenten.

Vita huset har släppt en lista på 78 påstått underbevakade dåd. Där finns bland annat en brandattack mot en bönelokal i Malmö.

Foto: Carlos Barria/AP

På måndagskvällen, svensk tid, besökte Donald Trump flygbasen MacDill i Tampa, Florida. Där höll han sitt första tal inför amerikanska soldater som president.

Trump inledde med att skryta om sin valseger – och tacka befälhavare som fanns i salen.

– Visst hade vi ett fint val? sa presidenten.

– Och jag har sett undersökningarna, jag vet att ni stöder mig.

”Väldigt, väldigt oärliga medier”

Donald Trump gick vidare till att räkna upp ett antal terrordåd som inträffat i USA och Europa. Han nämnde attackerna den 11 september 2001, och de mer sentida dåden i Paris och Nice.

Presidenten anklagade sedan medierna för att mörka dåd som islamistiska terrorister utför.

– Det har gått så långt att det inte ens rapporteras om det. I många fall så vill inte de väldigt, väldigt oärliga medierna rapportera om det.

Rådgivare uppfann terrordåd

Donald Trump sa inget om vilka terrordåd som inte bevakats. För alla Aftonbladet-läsare, som vet hur mycket uppmärksamhet som terrorattacker får, måste presidentens utspel framstå som absurt.

Kanske har Trump inspirerats av topprådgivaren Kellyanne Conway. I en intervju med MSNBC förra veckan hänvisade hon till ”massakern i Bowling Green”, som hon menade inte hade fått någon uppmärksamhet. Det har den mycket riktigt inte – eftersom den inte har inträffat.

Conway har senare försvarat sig med att hon sa fel. Flera amerikanska medier har dock uppmärksammat att hon nämnt det icke-existerande terrordådet vid två tidigare tillfällen.

Dåd i Sverige på lista

Senare på måndagen släppte Vita huset en lista på de terrordåd som man anser inte fått tillräckligt med bevakning. Det är 78 attacker runt om i världen.

En stor del av händelserna rör ensamma gärningsmän som gett sig på enstaka personer med kniv, skjutvapen eller fordon. I några fall har gärningsmännen inte identifierats. Med på listan finns terrordåden i Paris 2015 där 130 människor dödades – en händelse som dominerade rapporteringen i världens medier i flera dagar.

På listan finns en händelse i Sverige. Det rör sig om brandattentatet mot en muslimsk bönelokal i Malmö i Oktober. Ingen person skadades. Terrorgruppen IS tog senare på sig dådet i ett nyhetsbrev.

– Jag tror inte man kan komma till botten med om de har gjort det eller inte, men de är ute och letar efter attentat som de kan ta på sig både i det lilla och det stora, sa terrorforskaren Magnus Ranstorp då.

Washington Post har hela listan.

”USA stödjer Nato helt och fullt”

På MacGill-basen uttalade Donald Trump också sitt stöd för den militära samarbetsorganisationen Nato.

– USA stödjer Nato helt och fullt. Men alla medlemsländer måste göra fullständiga och korrekta finansiella bidrag till Nato-alliansen, många av dem har inte gjort det. sa Trump.

I sin första intervju med europeiska medier efter presidentvalet lät det annorlunda. Då väckte Donald Trump uppståndelse genom att såga organisationen.

– För det första är den föråldrad eftersom den är utformad för många, många år sedan. För det andra betalar länder inte vad de ska betala.

Sedan la dock Trump till:

– Nato är väldigt viktigt för mig.

Det Donald Trump avser när han kritiserar betalningarna är att Nato har som målsättning att medlemsländerna ska lägga minst två procent av bruttonationalprodukten på försvaret. USA är ett av endast fem länder som lever upp till det målet. De andra är Storbritannien, Grekland, Estland och Polen.

Fotnot: Så här skrev Aftonbladet om den nämnda attacken i Malmö:
Brand i muslimsk bönelokal
Uppgifter: IS säger sig ligga bakom attentat i Malmö


ARTIKELN HANDLAR OM