Tre häktade för livesända Uppsala-våldtäkten

avEbba Thornéus, Susanne Wixe

NYHETER

Uppsala tingsrätt häktade under onsdagen de tre män som är mistänkta för inblandning i den våldtäkt som ska ha ha livesänts på Facebook.

Två häktades för våldtäkt och en för att ha underlåtit att anmäla denna.

Trots att filmsekvensen från den misstänkt våldtäkten fortfarande saknas anser åklagaren att bevisläget är bra.

Foto: P-O Sännås
Den första av de misstänkta männen förs in för häktningsförhandling. Han häktades av Uppsala tingsrätt.

De tre män som misstänkts efter helgens våldtäkt i Uppsala häktades på torsdagseftermiddagen av Uppsala tingsrätt.

Två av männen – en 18-åring och en 20-åring – häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. En tredje man – 24 år gammal – häktades på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Häktningsförhandlingen pågick bakom stängda dörrar då det enligt TT uppges finnas en hotbild mot de tre misstänkta männen.

Alla tre nekar till brott, och ska enligt sina advokater ha lämnat detaljerade redogörelser för vad som hänt under den aktuella natten.

Ingen av de tre advokaterna ska ha sett den videon som ska finnas av brottet.

Inte orolig för filmen

Christer Söderberg, ombud för den misstänkte 20-åringen, vill inte svara på om hans klient haft sex med kvinnan, men förklarar att han, enligt honom, har lämnat en fullkomligt rimlig och sammanhängande berättelse om vad som hänt.

– Min klient nekar till brott och jag kan inte se att något som presenterats i övrigt i utredningen motsäger sig det min klient sagt.

Dock menar kammaråklagare Pontus Melander att det inte behöver betyda att kvinnan inte har utsatts för brott.

– Om en målsägande inte har några minnesbilder, ingen uppfattning alls om vad som hänt, så måste vi ändå höra vittnen. En våldtäkt kan genomföras antingen med våld mot en person som kraftigt motsätter sig det, eller så kan den genomföras mot en person som på grund av berusning inte kan freda sig.

Christer Söderberg säger att han inte är orolig över att den film som ska visa den misstänkta våldtäkten ska hittas.

– Det kanske istället kan visa sekvenser som kan fria min klient.

20-åringen överväger enligt Christer Söderberg att överklaga häktningen.

Straffskalan för våldtäkt av normalgraden är fängelse i lägst två år och högst sex år. För att ha underlåtit att avslöja vissa grövre brott är maxstraffet högst två år.

Ska ha livesänts på Facebook

Det var i söndags morse som polisen larmades till en lägenhet i Uppsala efter larm om en pågående våldtäkt.

Detta efter att flera hört av sig om att de sett två live-sändningar av övergreppet i en sluten grupp på Facebook – som har tiotusentals följare.

– Det har pågått sexuella aktiviteter via en Facebookgrupp som livesänts och flera kommentarer har inkommit om att flickan inte är med på det och ser inte heller ut att vara i skick att ha samlag, säger kammaråklagare Pontus Melander.

I samband med händelsen greps och anhölls tre männen – 18, 20 och 24 år.

Begärt hjälp få ut filmen

Under veckan har polis och åklagare vädjat till allmänheten om hjälp att få tag på den film som ska finnas på den misstänkta våldtäkten.Detta då man bara har tillgång till en del av bild-och filmmaterialet som ska ha filmats under kvällen.

Men trots uppmaningen har man ännu inte lyckats få tag på någon film.

– Vi har fått in väldigt mycket filmaterial men det är samma filmaterial som det som ligger på nätet. Det vi behöver är den sekvens som visar själva övergreppet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Uppsala under onsdagen.

Pontus Melander menar därför att livesändningen troligtvis inte finns sparad.

– Hade den varit sparad så hade vi haft den. Vi har därför begärt internationell rättshjälp för att via Facebook försöka få ut materialet.

Facebook har tidigare under veckan sagt sig vara villiga att samarbeta med svensk polis men för det krävs först ett beslut från amerikanska myndigheter.

Hur skulle du bedöma bevisläget om man inte får tag i filmen?

– Det är ett bra bevisläge men självklart vore det utmärkt om vi fick in en film som visade det – det vore ju den bästa bevisningen vi kunde få. Men annars är det sedvanligt polisarbete som gäller – att hålla förhör med de som sett detta.

Pontus Melander uppmanar därför återigen allmänheten att höra av sig till polisen om de har tillgång till materialet eller om de sett livesändningen.

De tre männens mobiltelefoner har beslagtagits för att säkra bevis.

I nuläget vill han inte gå in på vilken typ av bevis som finns eller hur kvinnan själv ställer sig till händelsen.

Pontus Melander vill inte heller svara vilken relation de inblandade har till varandra eller om de tre misstänkta har någon tidigare brottshistorik.

Hur jobbar ni vidare nu?

– Vi fortsätter att utreda så mycket vi bara hinner de här 14 dagarna och jobbar vidare både med förhör och att Facebook kanske ska kunna hjälpa oss.