Rysk fånge vid fronten: "Fick nio hjärnskakningar"

TT

Uppdaterad 2023-07-29 | Publicerad 2023-07-28

Efter att ha skjutits i benet skickades den ryska fången Sergej tillbaka från sjukhuset till fronten. Där gick han dagar utan mat och vatten och bevittnade hur befäl avrättade de egna soldaterna. Det berättar Sergej för amerikanska CNN.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Tiotusentals ryska fångar har rekryterats till de så kallade ”Storm-Z-enheterna” för att slåss i invasionen av Ukraina. Till en början sköttes rekryteringen av det privata militärföretaget Wagner men nu görs den av det ryska försvarsministeriet. I juni införde Ryssland en lag som gör det möjligt för dömda fångar att slåss i kriget och därmed få sitt brottsregister struket.

Men på plats i Ukraina har de fått en roll som beskrivits som ”kanonmat”. En av de rekryterade fångarna, ”Sergej”, som egentligen heter något annat, vittnar i en intervju med CNN om usla förhållanden vid fronten.

Sergej uppger att han drabbades av hjärnskakningar nio gånger under en period på åtta månader av ukrainskt artilleri vid frontlinjen.

I vintras blev han skjuten i benet men skickades tillbaka till fronten efter bara tio dagars behandling. Sedan sköts han i axeln och hamnade på sjukhus på nytt.

En reklamtavla med en uppmaning om att ta värvning i den ryska armén vid en motorväg i Krasnodar, Ryssland.

Få överlevde

Två månader senare ledde brist på manskap till att han sattes in i strid igen. Där noterade han att soldaterna slutat använda sina skyddsvästar eftersom de inte hjälper.

– De hjälper inte mot granater, deras (ukrainska) artilleri har för hög träffsäkerhet, säger Sergej till CNN. Om det egna artilleriet säger han att det är av så dålig kvalitet att det ”oftast träffar oss först”.

Han hade tur som överlevde. Enligt Sergej är bara 170 av de 600 fångar som rekryterades till hans enhet i oktober fortfarande vid liv. Av de överlevande var alla utom två skadade.

– Alla har skadats två-tre gånger och vissa fyra gånger, säger Sergej, som såg flera kollegor sprängas till döds.

Det rådde dessutom stor brist på förnödenheter.

– Ibland åt och drack vi inget på flera dagar.

På vintern överlevde de genom att smälta snö som de sedan drack.

Avrättade egna soldater

Ryska soldater har tidigare vittnat om användandet av så kallade ”spärrtrupper” som hindrar soldater från att fly. Enligt Sergej uppehölls disciplinen i hans Storm-Z-enhet genom avrättningar.

– Ibland utförde befälet ”avstängningar”. Han valde ut folk och dödade dem.

Sergej säger sig ha bevittnat ett sådant fall.

– Jag såg såret i bakhuvudet innan de bar bort honom.

Tillbaka i Ryssland har Sergej nu två jobb för att försörja sin familj och väntar fortfarande på kompensation för skadorna han drabbades av i fält. Hans öron ringer på nätterna från krigsskadorna, vilket gör att han har svårt att sova, säger han till CNN.

En ukrainsk specialpolis flyger bakåt efter att ha avfyrar en D-30-kanon mot ryska positioner vid frontlinjen nära Kreminna i Luhansk. Bilden är från i juli i år.