Enorma razzian – sju miljarder beslagtagit

Publicerad 2024-04-07

Bilder från razzian.

En internationell razzia har slagit till på flera platser i Europa.

22 personer har gripits och lyxprylar till ett värde av sju miljarder kronor beslagtagits.

Italiensk polis har under torsdagen gripit 22 personer misstänkta för bedrägeri mot den europeiska pandemifonden (RRF). Tillgångar till ett värde av 6,9 miljarder svenska kronor har frysts, skriver den europeiska åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Den italienska polisen har beslagtagit lägenheter, villor, bilar, lyxklockor och smycken värt nära sju miljarder svenska kronor. 100 transaktioner har undersökts, rapporterar Financial Times.

Den samlade internationella razzian genomfördes mot mål i Italien, Österrike, Rumänien och Slovakien. Operationen kallas ”resilient crime” eller ”uthållig brottslighet”.

Det kriminella nätverket som nu undersöks misstänks ha orkestrerat ett bedrägeri mellan 2021 och 2023 – målet ska vara att få tillgång till pengarna i europeiska pandemifonden.

2021 startade medlemmar i nätverket skalbolag och sökte om bidrag från pandemifonden. De ska ha presenterat uppgifter för myndigheter i Italien som visat att skalbolagen var aktiva och lönsamma. På så sätt fick de ut medel som sedan direkt överförts till bankkonton i Österrike, Rumänien och Slovakien.

Totalt ska de ha mottagit 6,9 miljarder svenska kronor från pandemifonden under två års tid – och nu har deras tillgångar beslagtagits för samma värde.

Europas pandemifond skapades för att undkomma en stor ekonomisk smäll i coronakrisens kölvatten. Italien är EU:s största mottagare av fonden, enligt Financial Times ska landet få 200 miljarder euro i bidrag och lån.

Den europeiska åklagarmyndigheten har startat över 200 utredningar om bedrägeri relaterat till EU:s pandemifond, skriver tidningen.

Följ ämnen i artikeln