Bengt-Inge Ring, 75, om de nya mobilreglerna: ”Jag svarar sällan”

Uppdaterad 2023-11-22 | Publicerad 2023-11-21

Sluta ring, skicka ett sms istället.

Det är nya riktlinjer från Debrett’s etikettbibel.

– Jag ringer aldrig i onödan, säger Bengt-Inge Ring, 75, från Falköping.

I 250 år har brittiska Debrett’s kommit med vett- och etikettregler.

På senare tid omfattas även mobilanvändning och i deras senaste upplaga av ”tio budord för mobiletikett” kommer de med en tydlig uppmaning.

Sms:a innan du ringer och förvänta dig inte att folk svarar på okända nummer.

Något som Bengt-Inge Ring, likt sitt namn, håller med om.

– Mindre samtal och mer sms, det borde fler börja med. Det är så onödigt att gapa i telefon, säger Bengt-Inge.

Samtal kan framkalla panik

Etikettbibeln säger också att man inte ska ringa upprepade gånger om personen inte svarar. Det kan nämligen höja mottagarens blodtryck och vissa blir rädda eller drabbas till och av panik när någon ringer.

Men Bengt-Inge Ring tycker att många bryter mot mobiletikett även när de svarar.

– När jag är ute på stan kan jag höra folk prata så högt att det hörs flera kilometer bort. Det är hemskt, säger han.

Lyckligtvis svarar Bengt-Inge när Aftonbladet ringer.

– Känner jag inte igen numret är det sällan jag svarar, men du ringde så många signaler att jag till slut kände mig tvungen att svara, säger Bengt-Inge Ring.

Skickade Sveriges första sms

Det är nu 30 år sedan sms:en kom till Sverige.

I april 1993 skickade telekommunikationsbolaget Europolitan det första meddelandet: ”ABC123ÅÄÖ” från huvudkontoret i Karlskrona.

– Vi visste inte att det skulle bli så stort. Vi höll på med flera projekt vid den tiden. En kollega till mig utvecklade telefax som man nu kan konstatera inte blev lika hett, säger Jonas Rexeke, som då var teknikansvarig för sms på Europolitan.

Han tycker också att det är viktigt att följa etikettreglerna.

– När jag ringer ett samtal brukar jag alltid fråga om personen har tid att prata, så att de exempelvis inte står i någon kassa och ska betala. Det är viktigt med respekt för andras tider, säger Jonas.

”Jag är mer på Facebook idag”

Men smarttelefonernas intåg har inte bara ersatt samtalen.

Med en mängd nya kommunikationsvägar har mobilapplikationerna tagit mark från de traditionella sms:en.

En utveckling som även nått Bengt-Inge Ring.

– Jag är mer på Facebook idag, där jag bland annat har kontakt med mina söner, säger han.

Läsarna delade med sig om sina tankar kring nya etikettreglerna.

Denna chatt är stängd.

 • Lovisa Dehlin
  21 nov 2023

  Kul att höra era tankar om de nya etikettreglerna. Det finns uppenbart många åsikter i frågan. Nu stänger vi chatten för den här gången! :)

 • 21 nov 2023

  Jag stör mig bara när man tror att jag har tid att svara på sms /samtal på arbetstid. På fritiden svarar jag när jag har tid och lust precis som med den fasta telefonin. Det som är jobbigast är människor med högtalare på ute bland andra. Har tex kollega som alltid har det. Undrar om dennes familj och vänner uppskattar att jag vet allt om dem

  Cba
 • 21 nov 2023

  Jag skrev en master-thesis som nuddar kring ämnet hur framförallt yngre generationer idag tenderar att ha ”telefonfobi” som ett resultat att samhällets nya sätt att arbeta (och även umgås privat). Vi tränas inte idag att interagera fysiskt på samma sätt och framförallt inte med människor vi inte känner.

  De chefer/arbetsgivare jag pratade med gällande arbetet påpekade då att detta får stora konsekvenser i det dagliga arbetet. Framförallt då missförstånd ofta uppstår när korta och ofullständiga meddelanden skickas fram och tillbaka.

  De fruktade även större konsekvenser i framtiden.

  Malin
 • 21 nov 2023

  Självklart gör väl alla som dom vill , jag kan bara svara för mig själv. Samtal stressar upp mig nåt oerhört och det är inget jag behöver förklara för er som inte förstår. Ni som vet, ni vet ! Att skriva sök hjälp till folk är prov på oförstående och okunskap och inget som är värt att kommenteras... jag tycker sms eller som sagt mail är ett ypperligt sätt att kommunicera för oss som har en viss telefonskräck. Sen gör så klart alla försäljare inte saken bättre heller. Oerhört tröttsamt. Det gör att man inte svarar på okända nummer som kanske är viktiga.

  frazze76

  Bovarna i dramat – försäljarna!

  Lovisa Dehlin
 • 21 nov 2023

  Många bor ju i telefonen och slutat prata med andra även ”live”. Finns det något tristare än mobilstirrande människor?! Att dessa föredrar mess är inte konstigt. Är väl roligare och glo bort livet i mobilen än att vara social och vem vet någon bekant kan ju lagt in sin bild nr 12 denna dag på barnet eller hunden som i sin tur lever sitt liv i telefonens lins! 😉

  Tony

LÄS VIDARE