Demirok: SD bara leker

Centerpartiets nyvalda partiledare Muharrem Demirok liknar sin uppväxt vid att bestiga Mount Everest. Inte heller valet av honom till ny partiledare var lättsamt.

Nu står han inför den stora utmaningen att ena partiet och ta Centern in i framtiden. Men han kommer inte göra det genom att närma sig Sverigedemokraterna.

– Tidöavtalet är ett tydligt facit. Tre partier får göra jobbet, medan ett parti bara leker runt, säger Muharrem Demirok.

På extrastämman irriterade sig många centerpartister på att det blev så mycket fokus på de få personerna som opponerade sig mot att välja Demirok till ny partiledare. Men även om de var få, var kritiken spektakulär.

Dels för att den kom från personer som inte kunde uttala partiledarkandidatens namn och dels för de uttryckte en oro som är högst relevant, men som partiet vill undvika att prata om: Centern blöder väljare på landsbygden och hur ska en storstadsperson förstå sig på landsbygdens utmaningar?

Demirok själv vill inte kritisera sina partimedlemmar.

– Jag har varit väldigt tydlig med att jag kommer inte att hålla någons kandidatpreferens emot dem. Nu är vi ett centerparti, säger Muharrem Demirok.

– Vi har gått igenom en öppen process. Alla har fått tänka och säga vad de vill, nu är det dags för Centerpartiet att börja jobba.

Nu har Muharrem Demirok officiellt tagit över stafettpinnen från Annie Lööf.
Nu har Muharrem Demirok officiellt tagit över stafettpinnen från Annie Lööf.

Angående kritiken om hans bristande förankring i landsbygdsfrågan menar Demirok att hans egen känsla av utanförskap under uppväxten i ett utsatt område, inte skiljer sig nämnvärt från den känsla av utanförskap som många på landsbygden känner.

– Människor på landsbygden har ungefär samma frågor och bekymmer som i resten av landet.

– Det som landsbygden behöver är inte ett enkelt svar eller populism. Det man behöver är en helhet och det kommer vi att kunna visa upp, säger Demirok.

– Det handlar om att skolan ska hålla samma kvalitet i hela landet, inte minst i mindre kommuner och på landsbygd. Det handlar om att se till att vi har bränslepriser så att människor kan leva ett vanligt liv och ta sig till jobbet.

En udda fågel

I sitt första stora partiledartal sa Demirok att han vet att hans bakgrund sticker ut. Det vill säga, sticker ut i ett parti som Centerpartiet.

Han skämtade om sin uppväxt i förorten Vårby Gård, pratade om sitt turkiska ursprung och benämnde sin delvis stökiga uppväxt. Den stora elefanten i rummet är de två misshandelsdomarna från hans ungdom som han höll hemliga långt in i partiledarprocessen.

Demirok tog upp misshandelsdomarna i sitt första partiledartal.
Demirok tog upp misshandelsdomarna i sitt första partiledartal.

– Det har varit jobbigt för mig att prata om det här. Men nu har jag lyft det och jag har fått en enorm respons från centerpartister som varit tydliga med att de vill bedöma mig för den jag är i dag och min politiska gärning.

– Det har betytt väldigt mycket för mig, säger Demirok.

Nu är det inte den nya partiledarens personlighet eller möjliga fel och brister som är Centerns egentliga problem, utan partiets relevans i det politiska landskapet. Efter ett uruselt valresultat i höstas behöver partiet ett omtag.

– Centerpartiet behöver bli mer relevant i de vardagsnära frågorna. Det var där vi tydligast missade i valrörelsen. Vi hade inte svar på frågor som människor ställer vid frukostbordet eller i fikarummet, säger Muharrem Demirok.

Demirok drog upp fyra prioriteringar i sitt tal. Centern ska vara ett parti för hela landet, få en tydligare profil i trygghetsfrågor, ökat förtroende i klimatfrågan och Demiroks egen hjärtefråga – skolan.

Centern vill fortfarande inte välja sida

Att Muharrem Demirok nu tar över efter Annie Lööf har återuppväckt frågan om Centerns relation till Sverigedemokraterna. Demirok menar att samma linje ligger fast.

– Att närma sig Sverigedemokraterna och ha några enskilda samtal eller förhandlingar med dem är helt uteslutet för mig.

Tidöpartiernas ledare vid en pressträff den 26 januari i år.
Tidöpartiernas ledare vid en pressträff den 26 januari i år.

– Vår linje står fast och är benhårt förankrad i hela vårt parti.

Det är mer än tre år kvar till nästa valrörelse. I sitt tal sa Demirok att han varken ville se ett Sverige som styrs av bakåtsträvande nationalister eller av socialister som tror staten alltid vet bäst. Han kommer istället att utnyttja tiden i opposition till att utveckla partiets politik.

– Jag behöver inte förhålla mig till en spelteori från valrörelsen. Vi ska formera oss som ett fristående oppositionsparti.

– Vi ska bygga oss själva starka och vässa vår politik, men också vässa vår kritik mot den ganska oliberala politik som regeringen nu driver. Det är vår uppgift.

Om ni inte samarbetar med någon, då är ni bara ett sexprocentsparti i mitten. Vad tänker du om samarbeten framåt, vad är era alternativ?

– När vi närmar oss valrörelsen, då får vi se hur spelplanen ser ut och hur Centerpartiet ska förhålla sig, säger Muharrem Demirok.

Publisert:

LÄS VIDARE