Superlite sol i januari – men nu vänder det

Januari har varit en riktigt mörk månad i Sverige.

Men misströsta inte – för nu är solen här för att stanna.

– Solen blir bara starkare och starkare från och med nu, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Sol, sol, frånvarande sol.

Svenskarna har fått väldigt få soltimmar under årets första månad. Skatta sig lycklig ska den som lyckats fånga Kirunas ynka fyra eller Luleås sju soltimmar göra.

– Det har varit relativt ont om soltimmar i hela landet i januari. Betydligt färre om man jämför med vad som är normalt, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Där har det varit soltorka

Stockholm har fått betydligt fler soltimmar med sina 21 timmar, men flest har Hoburg på Gotland och norra Öland fått med sina 43 respektive 35 strålande timmar.

– Bidragande faktorer till att de haft mest sol har troligen att göra med att det ofta blåst ordentligt samtidigt som regnområde avtagit där. Molntäcket har då tunnats efter att de passerat fastlandet och rört sig vidare över Östersjön.

Mikael Luhr på Klart.
Mikael Luhr på Klart.

De platser som fått färst soltimmar hittills, i förhållandet till normalt, är längst med Västkusten, de inre delarna av Götaland och ner över Skåne.

– Det är väderläget som avgör var solen lyser. Vid lågtryck bildas det mycket moln och nu i januari är solen mycket svag. Det gör att solen inte klarar av att lösa upp molnen, säger Mikael Luhr.

I februari vänder det

Solen kommer från och med nu bli starkare, vilket kommer innebär att antalet soltimmar kommer att öka på flera håll i landet, enligt Mikael Luhr.

Jämfört med förra veckan kan det bli en heltimme till dagsljus i Kiruna – medan man i exempelvis i södra halvan av landet kan hoppas på som mest 25 till 45 extra skinande minuter.

Kiruna, här den 12 januari, har bara haft fyra soltimmar hittills i år.
Kiruna, här den 12 januari, har bara haft fyra soltimmar hittills i år.

– Vi är förbi den mörkaste perioden.

Om jag vill ta min bil och köra till den soligaste platsen i Sverige – vart ska jag köra då?

– Nästa vecka kan du åka till södra delarna av Norrlandskusten. Det är svårare att göra en prognos för februari. Men jag skulle säga att du kan ta bilen till någonstans mellan Sundsvall och Örnsköldsvik, säger Mikael Luhr.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN