Snöchatta med meteorologen

Publicerad 2022-11-21

Säsongens första snö har dragit in över landet och skapat kaos på flera håll.

Dessutom väntas mer snö falla under dagen – och flera varningar har utfärdats.

Chatta med Klarts meteorolog Mikael Luhr om väderläget hos dig.

 • Mikael Luhr
  21 nov 2022

  Nu kommer jag behöva tack för mig. Ta det lugnt där ute och jag hoppas många av er hinner njuta av snön.

 • 21 nov 2022

  Hej. Jag undrar om det här vädret som pågår nu i södra Sverige är ovanligt ? Jag kan förstå att det är stort när man inte för 2 veckor sedan hade 15° i Eskilstuna, och nu så snöar det så intensivt här nere i söder. Räknas detta oväder till ett extremväder? Eller är det ett mera större normalväder? För nog känns det mera normalt ut med vinter nu än 15° i november? Sen så förstår jag att bördan för gemene svensk är extra stor nu pga elpriserna. Kan detta vara ett mera bevis på att vintern är här?

  Helen Ö i Eskilstuna

  Hej! Spännande funderingar du har. Att svänger så pass snabbt och mycket är ju extremt i sig. På flera håll var de rekordvarmt innan detta snöoväder drog in. Jämför vi med historisk väderdata var det kallare förra och mer vanligt med snöfall således blir det svårare att bli ny snörekord än nya värmerekord. Men i både fall som vi haft i november i år får vi nog ändå kall vädret för extremt i svenska mått.

  Mikael Luhr
 • 21 nov 2022

  Hur ser det ut för resten av dagen? Kommer det avta eller har prognosen förändrat sig? Både i Stockholm och i södermaland?

  Johan

  Stråken med snöbyar är smalare under måndagen än snöområdena från i helgen. Det gör att det kommer växla mer mellan uppehåll och snöfall och det gäller hela Svealand, Götaland och södra Norrland.

  Mikael Luhr
 • 21 nov 2022

  Österlen i Skåne har nog fått närmare 40-50cm på ett par dygn och det verkar hålla i sig. Såhär mycket snö har jag tidigare inte varit med om på Österlen i november. Väldigt lokalt dock! Vi är mer vana vid sidledes snö i den vanligtvis hårda vinden vilket vi nu sluppit denna gång. Nu singlar det ner vackert såsom i Norrland :)

  Skåning
 • 21 nov 2022

  Det kommer vara plusgrader resten av veckan i Stlm, kommer det ändå vara halt på vägarna, då det inte fryser på natten?

  Charlotte

  Det kommer vara nollgradigt på nätterna på många håll och i svackor och dalgångar samt på broar är risken för halka större. Så man ska inte vara helt blind vid att det är plusgrader i luften senare i veckan det kan ändå vara halt, framförallt på nätter och morgnar.

  Mikael Luhr

Följ ämnen i artikeln