Turkiet och Egypten vill samarbeta om Gaza

TT-AP

Publicerad 2024-02-14

Abd al-Fattah al-Sisi tar emot Recep Tayyip Erdogan i Kairo. Det är Erdogans första besök i Egypten på tolv år.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi kräver ett stopp för Israels hotande offensiv mot södra Gaza och är överens om att samarbeta om återuppbyggnaden av det av kriget härjade området.

Det är första gången Erdogan är på officiellt besök i Egypten sedan länderna klippte banden 2013, då al-Sisi tvingat bort dåvarande president Muhammad Mursi som var Erdogans nära allierade.

De senaste åren har relationen länderna emellan gradvis mjukats upp och de är rörande överens vad gäller Israels krig i Gaza.

– Vi är eniga kring kravet på en omedelbar vapenvila i Gaza och behovet av att uppnå lugn på Västbanken för att återuppta israelisk-palestinska fredssamtal, säger al-Sisi på en presskonferens.

Erdogan uppmanade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att undvika en markoffensiv i Rafah och anklagade den israeliska regeringen för att begå ”massakrer” i Gaza.

– Försöken att avbefolka Gaza är inte acceptabla, sade han.

Egypten oroas över att ett markangrepp på Rafah skulle driva hundratusentals fördrivna palestinier över gränsen och in på Egyptens Sinaihalvö och har hotat att avbryta landets decennier gamla fredsavtal med Israel.