Kongos regering: ”Vi har hittat tre kroppar”

avAugust Håkansson, Martin Schori

Tre kroppar har hittats i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa, samma område där en svensk FN-anställd kvinna fördes bort för några veckor sedan. Det bekräftas av en talesperson ur regeringen.

– Jag kan bekräfta att polisen har hittat en kongoles och två utländska personer avlidna, säger Kongos kommunikationsminister Lambert Mende till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: AP
Kongo-Kinshasa / Arkivbild

Kropparna ska enligt regeringen ha hittats under måndagen.

– Polischefen har informerat mig om att tre kroppar har hittats i området, säger Lambert Mende.

Polisen är på väg till platsen för att påbörja en utredning. De avlidna har ännu inte kunnat identifieras.

– Jag förväntar mig information från polisen om vilka de avlidna är senare under dagen. Men det är svårt, det är ett område med mycket dålig säkerhet. Mer än så vill jag inte säga i nuläget, säger Lambert Mende.

”Inga uppgifter om identitet”

När en svensk medborgare kidnappas hanteras ärendet av NOA, den nationella operativa avdelningen. Johanna Blomqvist vid Noas presstjänst hänvisar alla frågor till Utrikesdepartementet.

Johanna Westlund på UD:s presstjänst säger:

– Det är FN som leder sökarbetet och de har inga uppgifter om identitet ännu. Vi står i ständig kontakt med FN, säger hon.

På en presskonferens strax efter försvinnandet kunde generalsekreterarens pressekreterare Stéphane Dujarric inte svara på frågan om gruppen som den svenska kvinnan tillhörde hade skydd av FN-styrkor eller reste ensamma.

400 har dödats i området

Fyndet har gjorts i samma område där en svensk kvinna kidnappades den 12 mars. Hon befann sig tillsammans med en amerikan och fyra kongoleser i Ngombe i Kasai-regionen i södra Kongo-Kinshasa när deras mopedtaxi stoppades på en bro.

Den amerikanske mannens pappa skrev under tisdagen på Facebook att familjen informerats om att två kroppar hittats i en grund grav inom sökområdet, och att det handlar om kropparna av en man och en kvinna, skriver Reuters.
Pappan noterar också att inga andra utländska medborgare saknas i området och uppger att identifiering ska ske med tandkort och dna.

Kasai-området är ett av de farligaste områdena i landet. Där slåss soldater från milisen Kamwina Nsapu mot regimtrupper och båda grupperna har enligt FN gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot såväl soldater som civilbefolkningen. Runt 400 människor har dödats den senaste tiden.

Tidigare i veckan halshöggs 39 kongolesiska poliser i samband med ett bakhåll i området. Regeringen skyllde dådet på Kamwina Nsapu i Tshikapa-distriktet i centrala Kasai.

Milismännen stal även polisernas vapen och fordon, två armélastbilar med en "väsentlig last", skriver TT.

Utredde massaker

I februari läckte en film ut som visade hur regeringstrupper sköt ihjäl 13 civila kvinnor och barn på en väg i Kasai. Det var bland annat den massakern som FN-gruppen där svenskan ingick utredde, skriver AP.

Kongo-Kinshasas informationsminister Lambert Mende riktade tidigare skarp kritik mot FN.

– Det är inte normalt att folk kommer hit och börjar röra sig i området. Om regeringen hade informerats om deras aktiviteter så hade vi kanske eskorterat dem för deras egen säkerhet, sa Lambert Mende till Voice of America.