Efter attacken – betonghinder kan ställas ut på Drottninggatan

De betonglejon som står längs Drottninggatan är inte till för att garantera människors säkerhet.

Men när avspärrningarna hävs kan trafikkontoret komma att ställa ut betonghinder, uppger deras pressansvarige för Aftonbladet.

– Vi har en dialog med polisen kring när det ska ställas ut, säger Erik Johansson på Trafikkontoret.

Drottninggatan är en av Stockholms paradgator och ett stort turistmål.

Längs gågatan står så kallade betongsuggor, tunga betongklumpar som utgör trafikhinder för fordon. På Drottninggatan är de utformade som lejon.

Men de är främst där för att markera. Inte för att stoppa trafik och garantera människors säkerhet vid den typ av attacker som skedde igår.

Fyra människor dog och tio personer vårdas på sjukhus efter att en lastbil kapats och kört i hög hastighet i över 500 meter längs Drottninggatan.

– De här trafikhindren är till för att markera att gatan är stängd för fordonstrafik, men det är inga säkerhetsavstängningar, säger Erik Johansson, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.

”Vi kan inte bygga bort alla hot”

Trafikkontoret kommer att se över det inträffade och i fall man bör tänka om när det gäller säkerhetshinder på Drottninggatan, och andra gågator i Stockholm. Men det är främst polisens sak att bedöma säkerheten, säger Erik Johansson på Trafikkontoret.

Drottninggatan är fortfarande avstängd, det pågår tekniska undersökningar på platsen.

Men Trafikkontoret har blivit tillsagda av polisen att var beredda att ställa ut tungavstängning på Drottninggatan när avspärrningarna hävs, uppger Erik Johansson för Aftonbladet. Det rör sig om betongbarriärer av typen GP-link.

– Vi har en dialog med polisen kring när det ska ställas ut sådana här betongblock. De kan ställas ut någon gång under eftermiddagen, eller när man häver avspärrningarna på Drottninggatan ut mot Klarabergsgatan, säger Erik Johansson, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.

Det är oklart på hur stor del av Drottninggatan som betonghindren kommer ställas ut, och hur många det handlar om.

”Ställer till med problem”

På polisens mediecenter bekräftar man inte att betongblocken kommer ställas ut.

Polisen är mån om att att utryckningsfordon ska kunna köra på Drottninggatan. Däremot finns trafikhinder på sträckan av Drottninggatan utanför riksdagen.

– Problemet med den typen av blockerande hinder är att det ställer till med problem för räddningstjänst och ambulans. Det är väldigt lätt att fråga sig varför har man inte ordentliga hinder på alla såna här platser – men då måste man göra avkall på tillgängligheten när till exempel en brandbil ska in och göra ett angeläget jobb, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Det är ännu oklart hur länge Drottninggatan kommer hållas avspärrad.

– Jag vill inte spekulera i tid. Det är över när det är över, säger Lars Byström.

Publisert:

LÄS VIDARE