Du kan tvingas låta amerikanska tullen söka igenom mobilen

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Fotona är exempelbilder och har ingen samband med texten.
Foto: TT/Montage
Fotona är exempelbilder och har ingen samband med texten.

Svenskar som vill resa till USA kan tvingas lämna över sina mobiltelefoner, visa upp bankutdrag och svara på frågor om politisk ideologi i tullen.

Donald Trumps administration förbereder nu en rad åtgärder för att hårdgranska resenärer från ett stort antal länder.

– De måste verkligen bevisa att de kommer hit med goda intentioner, säger rådgivaren Gene Hamilton till Wall Street Journal.

En domare i Hawaii har tillfälligt stoppat Donald Trumps kontroversiella inreseförbud, som riktar in sig mot medborgare i sex muslimskt dominerade länder. Men det hindrar inte presidentens stab från att arbeta vidare med att införa ”extrem granskning” av människor som vill ta sig in till USA.

Och åtgärderna kommer bara att omfatta människor från nationer som i administrationens ögon har ”problem med terrorism”. Washington Post rapporterar att de väntas gälla för ett stort antal länder. Däribland finns flera av USA:s nära allierade som Tyskland, Frankrike – och Sverige.

Kan söka igenom mobiler

Sedan tidigare är det känt att resenärer kan tvingas att uppge lösenord till sina sociala medier för att släppas in i landet. USA:s ambassad i Stockholm uppmanar redan svenskar att frivilligt uppge sina användarnamn i samband med ansökan om inresetillstånd i enlighet med ESTA-programmet.

Enligt Wall Street Journal kan dock tullens befogenheter bli långt mer omfattande än så. Kontrollanter kan kräva att resenärer överlämnar sina mobiltelefoner för granskning, visar upp bankinformation och svarar på frågor om politiska åsikter.

– Om det finns något tvivel kring vad en person har för intentioner med att resa till USA så måste de verkligen bevisa på ett sätt som gör oss nöjda att de har legitima skäl att komma hit, säger Gene Hamilton, topprådgivare till John Kelly, minister för inrikes säkerhet.

Lär få hård kritik

Enligt Donald Trump och hans stab är de skärpta kontrollerna nödvändiga för att stoppa islamistiska terrorister från att ta sig in i USA. Presidenten har upprepat det buskapet många gånger, däribland under det famösa talet i februari då han hänvisade till en icke-exitsterande terrorattack i Sverige.

– Vi måste se till att vårt land är säkert. Se bara vad som hände i Tyskland, se bara vad som hände i går kväll i Sverige, sa han då.

Förändringarna väntas väcka ett ramaskri både i USA och i omvärlden. Trumps politiska motståndare befarar att andra länder kan komma att svara genom att införa hårdare granskning av amerikanska medborgare som vill resa utomlands.

Publicerad:

LÄS VIDARE